Nieuwe burgemeester Bergen: ‘Bijdragen aan gevoel van samenzijn’

Algemeen
Lars Voskuil wordt voorgedragen als burgemeester van gemeente Bergen
Lars Voskuil wordt voorgedragen als burgemeester van gemeente Bergen Foto: Ed Bausch

SCHOORL - Blij? Heel blij! Eigenlijk ontzettend blij stapte hij met zijn vrouw Priska en zijn 19-jarige zoon Hjalmar uit de auto. Na een verlossend telefoontje rond 20.15 uur waren ze dinsdagavond vanuit Naarden snel op pad gegaan naar Schoorl. Daar stond waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel, als trotse aanvoerder van de voltallige gemeenteraad, met een grote bos bloemen op hem, Lars Voskuil, te wachten. Vertrouwenscommissie en gemeenteraad waren unaniem: hem dragen ze voor aan de Minister van Binnenlandse Zaken om per 8 september de volgende burgemeester van de gemeente Bergen te worden. Op het terrein voor dorpshuis De Blinkerd was er een grote ontlading van vreugde bij de leden van de gemeenteraad, de griffier en andere betrokkenen bij de Raad. De eerste keer in ruim een jaar weer enigszins normaal in elkaars gezelschap en blij met een prima verlopen traject, inclusief de ‘eeuwigdurende geheimhouding’, om eensgezind te komen tot benoeming van een nieuwe burgemeester. “Ik sprong thuis zowat een gat in het dak, na een dag van afwachtende spanning”, zei Lars Voskuil.

DOOR: ED BAUSCH

Gemeenteraad draagt eensgezind Lars Voskuil voor als burgemeester van de gemeente Bergen

Een dag later spreekt het Bergens Nieuwsblad hem telefonisch, terwijl hij druk is met zijn huidige werk: locatiemanager van een GGD-prikstraat in Naarden, zijn woonplaats. Hij is ook bezig met een rechtenstudie, maar twijfelt of hij die kan afronden nu hij burgemeester wordt. “Anders zou ik er een loopbaan in de sociale advocatuur hebben geambieerd.” Daarnaast is hij fractievoorzitter namens de Partij van de Arbeid in Provinciale Staten van Noord-Holland. Al die ervaringen, zijn eigenlijke werk als mediator (maar dat werk doen vanachter een schermpje vond hij onprettig, vandaar de tijdelijke stap naar de GGD) en zijn ervaring als raadslid in de gemeente Gooise Meren hebben hem in zijn 53-ste levensjaar aan het denken gezet. “Ik wilde graag verder in het Openbaar Bestuur, maar dan anders. Vele gesprekken met vrienden deden me beseffen dat ik vooral iemand ben van het ‘samen brengen’. Dat bracht me tot de stap om het ambt van burgemeester te willen gaan vervullen.”

Goed gevoel over verlangen naar samenwerken

Glansrijk geslaagd in zijn missie. Lars Voskuil (Amsterdam, 1967) zal zijn werk in Naarden goed afronden en hoopt met het gezin (met ook 21-jarige dochter Maud) snel ergens in de gemeente een fijn nieuw thuis te vinden. Zijn echtgenote zet haar Amsterdamse advocatenpraktijk in het familierecht voort, maar wel helemaal als de meelevende burgemeestersvrouw op de achtergrond. “Dit doen we samen, als gezin”, zegt Voskuil. “We kennen vooral de noordkant van de gemeente heel goed door de talrijke bezoeken aan vrienden. Ik heb enorm veel zin om ook snel veel meer te weten te komen over de prachtige Egmonden.” In hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee vergaderde hij het hele coronajaar met Provinciale Staten, omdat de Haarlemse Statenzaal te klein was. “Van de lagune in Camperduin, het Klimduin in Schoorl, de reuring in Bergen en Bergen aan Zee, de dorpse sferen in Hoef en Binnen tot de winkelstraat in Egmond Zee: wij vinden het een fantastische gemeente. Er is veel te doen, veel om aan te pakken en ik heb in de gesprekken gevoeld dat iedereen, ook in de gemeenteraad, bereid is om goed met elkaar op pad gaan.“

“Als gezin slaan we een bladzijde om”

Doelpunt

Voskuil laat zijn sociale hart spreken: “Ik zie toenemende verdeeldheid in de samenleving. Met respect voor ieders eigenheid, bijvoorbeeld ook de eigenheid van de verschillende dorpskernen, wil ik graag bijdragen aan een gevoel van samen zijn. Liever de overeenkomsten benadrukken dan de verschillen.” Voskuil lijkt zachtmoedigheid en duidelijkheid in zich te combineren. Wethouder Erik Bekkering zat als adviseur vanuit het College van Burgemeester en Wethouders in de vertrouwenscommissie. “Dit was voor ons een heel goed traject, we werkten allemaal (alle fractievoorzitters) samen naar een doel.” Doelpunt.

Afbeelding