Baaknolbos, Frederiksbos en Leeuwenkuilbos ‘voorlopig veilig’ in Schoorlse Duinen

Algemeen
Afbeelding
((Foto: aangeleverd))

SCHOORL - Afgelopen week werden de veertig vrijwilligers van de Duinstichting (Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied) opgeschrikt door het bericht dat op de ambitiekaart van het ontwerp-Natuurbeheerplan 2022 van provincie Noord-Holland op de plek van drie bossen niets meer stond. Zo leken de drie imponerende en prachtige bossen in de Schoorlse Duinen weggevaagd: het kleinere maar fijne Leeuwenkuilbos, en de grotere bossen Frederiksblink (Frederiksbos) en Baaknolbos. Iedereen was geraakt: hoe kan dit?

Door: Kees de Bakker (voorzitter Duinstichting)

Baaknolbos en Leeuwenkuilbos gespaard

Koortsachtig werd een brief gestuurd naar de gedeputeerde Esther Rommel van de provincie met de vraag: is dit waar, zijn we de bossen binnen 1 jaar kwijt? Waar is de belofte gebleven van provincie, Staatsbosbeheer en gemeente Bergen op 1 november 2019 dat er minder bos zou worden gekapt? Daaruit bleek dat het Baaknolbos zou worden behouden en Staatsbosbeheer liet weten dat dit bos er niet meer voor in aanmerking kwam. Toen op 29 november van hetzelfde jaar door de toenmalige voorzitter van de Duinstichting, Jan Engelbregt, een Burgerinitiatief werd aangeboden met 8.570 goedgekeurde handtekeningen tegen de bomenkap aan de commissaris van de Koning, die beklemtoonde dat dit pas het derde Burgerinitiatief was dat de provincies werd aangeboden, volgden een paar roerige Statenvergaderingen. De commissaris drong er toen bij de gedeputeerde voor Natuur Esther Rommel op aan dat een compromis werd gesloten met de Duinstichting. Overleg daarover volgde in februari en maart 2020 waarbij werd afgesproken dat 7,6 hectare van het Dr. Van Steijnbos zou worden gekapt, het Leeuwenkuilbos bleef behouden en werd niet gekapt.

Sinds enige tijd zijn ook de contacten tussen Duinstichting en Staatsbosbeheer hechter geworden en op 22 juni was er overleg tussen 13 deskundige vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer en Duinstichting over het dunnen in het bos. Een constructief gesprek in het veld, weliswaar met meningsverschillen, maar over het merendeel was overeenstemming.

Het is dus begrijpelijk dat de Duinstichting door het bericht dat de drie bijzondere bossen alle drie binnen een of twee jaar zouden verdwijnen of van de kaart geveegd opgeschrikt werd en geheel van slag. Schoorl is alleen al uniek vanwege het grote aantal paddenstoelen dat zich met name nestelt onder de dennenbomen, waarvan de unieke Corsicaanse en Oostenrijkse dennen een veilige omgeving bieden aan de paddenstoelen. Deze dennen behoren tot een uitheemse soort, maar wat is uitheems als ze hier al tachtig tot honderd jaar staan?

Brandbrief naar gedeputeerde

Na het zien van de ‘lege’ kaarten op het ontwerp-Natuurbeheerplan 2022 stuurden voorzitter Kees de Bakker en secretaris Lammert Mesken van de Duinstichting maandag 5 juli een brandbrief naar de gedeputeerde. De dag erna kwam een ontvangstbevestiging van Susanne Neeskens van de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid (NLG), die onze brief ook door had gestuurd naar de Statenleden en de gedeputeerde. Een dag later kwam van het secretariaat Rommel pas de bevestiging dat de brief daar ontvangen was. Toen de Duinstichting aandrong op een snelle reactie om de ongerustheid over een mogelijke kap van drie bossen weg te nemen, volgde er verder geen reactie.

De Duinstichting voelde zich in het daaropvolgende weekend vrij om de pers te informeren. Verslaggever Henk-Jan den Ouden van het Noordhollands Dagblad bracht het bericht over de dreigende kap van drie bossen. En nadat verslaggever Tom Jurriaans van NH Media maandagmiddag 12 juli de provincie belde om te vragen wat er waar was van het bericht dat drie bossen binnen kort termijn zouden worden gekapt. Er ontstond enige paniek bij de provincie en de gedeputeerde zei dat ze de brief niet gezien noch gelezen had. Uiteindelijk bleek dat de soep niet zo heet gegeten werd als de provincie voorstelde op de blanco kaart. De voorlichtster wrong zich in bochten om te zeggen dat de afspraken met de Duinstichting zouden worden nagekomen en dat pas na evaluatie/monitoring van de kap van 7,6 hectare van het Van Steijnbos het besluit zou worden of er meer gekapt wordt ‘om de doelstellingen te halen’.

Wat de Duinstichting betreft wordt er niets meer gekapt. En als een plan het niet haalt om van de Schoorlse Duinen een Nationaal Park te maken, vraagt het bestuur van de stichting in ieder geval aan inwoners van gemeente Bergen om voor 28 juli een Zienswijze in te dienen onder Zaaknummer 1628748 Zienswijze ontwerp-Natuurbeheerplan 2022 , te sturen naar mevrouw M. Anneveldt-Pot, provincie Noord-Holland. Postbus 3007, 2001 DA Haarlem of te mailen naar potm@noord-holland.nl. Informatie over de Zienswijze kan bij haar ingewonnen worden via telefoonnummer 023-5143684. Wellicht helpt u mee de bossen te redden en te behouden voor het nageslacht, om te voorkomen dat de komende generatie van 2,5 jaarlijkse recreanten straks alleen naar zand kunnen happen en nauwelijks meer door met zand overwoekerende fietspaden hoeven te rijden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding