Balans van een wethoudersportefeuille

Algemeen
Waar tegen de bal werd getrapt komen woningen in het groen en wie weet een trapveldje, het voormalige BSV terrein aan de Kerkedijk Bergen
Waar tegen de bal werd getrapt komen woningen in het groen en wie weet een trapveldje, het voormalige BSV terrein aan de Kerkedijk Bergen Foto: Ed Bausch

BERGEN - Een politiek jaar jaar komt ten eind, dat loopt nu eenmaal van zomer tot zomer. Een jaar waarin het betrekkelijk jonge College van B&W, in deze samenstelling, flink van zich liet horen, op alle terreinen, corona of niet. Wethouder Klaas Valkering stond wel heel vaak in het brandpunt, maar lijkt met tevredenheid aan het zomerreces te kunnen beginnen. Hem vroeg het Bergens Nieuwsblad de balans op te maken van een aantal zaken uit zijn portefeuille.

DOOR: ED BAUSCH

Een week lang eind juni-begin juli konden inwoners van de Egmonden-zich laten horen over onder meer woningbouw. “Zo’n duizend inwoners deden mee, opvallend veel, omdat nog steeds het nodige alleen digitaal kan plaatsvinden. Er was veel waardering voor de stap, ook voor de vorm van de participatie. We hebben nu dus resultaat voor ruim driehonderd woningen bij het Delversduin. Ook al is het getal van de woningnood nogal wat hoger: een flinke stap is het wel, net als met de ook ruim driehonderd woningen op de voormalige sportlocatie van BSV in Bergen. Het zijn allebei goed tot stand gekomen plannen, met extra veel groen. Je merkt ook dat inwoners begrip krijgen voor elkaars standpunt, gewoon door elkaar te ontmoeten, door elkaar te horen.”

“Inschrijving voor ontwikkelen deel centrum Bergen kan starten”

Harmonielocatie

De geschiedenis zal leren of Valkering echt historie schreef in juni toen de gemeenteraad na decennia van gedoe akkoord ging met de renovatie van een belangrijk deel van het centrum van Bergen, de Harmonielocatie. Maar het lijkt er nu wel op. De handen gingen op elkaar voor een nieuw plan, vanuit een andere overlegstructuur. “Een grote stap, ook in het opzicht van democratisch functioneren. Wel vond de raad een paar kleine aanpassingen nodig: iets meer woningen in het middensegment en nog wat meer ruimte voor maatschappelijke functies. Bergens Harmonie keert met een nieuwe repetitieruimte in het plan terug en hoeft dus niet naar elders. Wel kan nu de inschrijving worden gestart voor ontwikkelaars en aannemers voor de Harmonielocatie en geheel volgens het huidige overlegproces zullen we tot een keuze komen wie gaat bouwen wat we wensen.”

Aldi

Al eerder was een van de angels, een extra supermarkt in het centrum, al uit het plan gehaald: een definitief besluit over de verplaatsing van de Aldi van de huidige plek naar de kop van de Bergerweg is echter nog niet te nemen.” “Positief is dat het Provinciebestuur niet met een reactieve aanwijzing is gekomen om te voorkomen dat de Aldi zich daar in een plan met woningen kan vestigen, zoals de gemeenteraad heeft besloten. Natuurlijk komt er nog wel een zienswijze van de Provincie, die staat op hetzelfde niveau als zienswijzen van burgers. En zienswijzen nemen we serieus. Maar we hebben echt veel, steeds weer opnieuw, aanpassingen gedaan voor meer verkeersveiligheid, met opstelstroken om van de Bergerweg af te slaan en om er weer op te komen. En de weg mag best al eerder dan nu vanuit Alkmaar een 50 km zone worden. We hebben er de beste bureau’s naar laten kijken. Als het allemaal niet lukt heeft de gemeente een inspanningsverplichting om te kijken of de Aldi ergens anders is te vestigen in de gemeente. Maar schatplichtig zullen we nooit zijn. Zo is het wel.”

Zonnepanelen

Ook de gemeente Bergen moest ‘leveren’ in het kader van de Regionale Energie Transitie, energie van wind of zon. “Uiteindelijk hebben we aan onze verplichting kunnen voldoen, net als andere gemeentes. Bij elkaar opgeteld is dat zelfs nog wat meer dan gevraagd, 35 in plaats van de aan alle gemeentes gevraagde totale 30 terrawatt. In onze gemeente zijn het vooral zonnepanelen geworden op de strook aan de westkant van het Noord-Hollands Kanaal, nog wat verder weg uit de kernen van Bergen en Schoorldam dan eerst gedacht.”

Slotkwartier

De gemeente heeft ambitie met het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef. ”Met kleine stapjes komen we vooruit om dit fraaie en historisch ongelooflijk belangwekkende gebied veel meer waarde toe te dichten dan nu het geval is. Met de panden zijn we flink opgeschoten: een vernieuwd Huys Egmont, een versterkt podium en nieuwe gedachten voor een deel van de Hoeve. Als we iets verder zijn wordt er een kwartiermaker aangesteld om het gebied tot een geheel te smeden en programma’s af te stemmen.”

De 63-dagen-regeling voor recreatieve verhuur

De huisvestingverordening is er sinds 1 januari. De bepaling dat een huis niet meer dan 63 dagen per jaar mag worden verhuurd is er sinds 1 april. Sindsdien is daarop nog een uitzondering voor de terrasflat in Egmond aan Zee en de Alexanderflat in Bergen aan Zee. “Maar als College willen we echt gelijkschakeling. Iedere woning telt, ook in de kustplaatsen. Vooral in Bergen aan Zee baart de leefbaarheid ons zorgen. Wij willen sociale cohesie en geen toestanden zoals met de schietpartij. Het zijn daar in de flat gewoon woningen voor gewone bewoning.” Valkering verwacht dat de gemeenteraad na het reces een eind maakt aan de uitzonderingspositie. ”We willen niet dat vierhonderd woningen aan het woonbestand worden onttrokken. Dat is aan niemand uit te leggen.”

Kapel, ruine, museum, podium en eten en drinken smeden tot een breed aansprekend geheel