Kunstboerderij aan de Voert bezig aan laatste maanden

Algemeen
Een beeld van het vierkant in de stolp
Een beeld van het vierkant in de stolp Foto: Ed Bausch

BERGEN - Eind oktober na de Kunst10daagse, komt er dan een einde aan het verhaal van de ateliers en de tentoonstellingen aan de Voert. Hanneke Schless: “Dit kwam toevallig op mijn pad, in 2008 kreeg ik de sleutel, een betrekkelijk lage huur. De eigenaar heeft echt behoorlijk geïnvesteerd in het vierkant van de stolpboerderij en de bijgebouwtjes, maar heeft nu toch besloten tot verkoop. Dus het contract is opgezegd, voor mij en dus ook voor de zeven kunstenaars die hier atelier hebben.”

DOOR: ED BAUSCH

“We hebben hier prachtige momenten meegemaakt”

Voor het dorp zal het wel een flinke aderlating zijn, want onder de naam Schless-art heeft Hanneke een behoorlijke naam in een grote regio opgebouwd. Uit haar netwerk zullen dus voorlopig geen tentoonstellingen meer komen. “Ik heb de laatste twee maanden van het jaar om alles op te ruimen en daarna weet ik het nog niet. Zo mooi als hier, met het uitzicht, de ruime wanden, de magische plek: zo krijg ik het waarschijnlijk niet meer.”

Het ene werk versterkt het andere

Haar specialiteit en passie liggen bij abstracte kunst. Het werk waar ze op de foto voor poseert is haar al bijna niet abstract genoeg. “Tsja, tentoonstellingen maken is wel het mooiste dat er is. Ik kan enorm kicken als het werk binnenkomt, dat ik tijdens mijn atelierbezoeken heb geselecteerd. Dan heb ik vaak al wel een idee hoe het zal komen te hangen. Toch gebeurt het dat ik tijdens een tentoonstelling nog wijzigingen aanbreng. Dat is toch mooi? De werken moeten elkaar kunnen versterken, in prikkelende harmonie.”

Merk?

Een echt merk vind ze zichzelf niet geworden, ondanks al die jaren van topkunst presenteren met een duidelijke visie. “Nou ja, voor mij begint kunstenaarschap wel bij tekenen en dan gaat het verder. Later ben ik zelf ook meer tekenwerk gaan exposeren, de kracht daarvan moet je echt leren zien. Dat is wel kenmerkend voor mijn keuzes. Soms bracht ik ook kunstenaars van hier in de regio. En voor hen verdwijnt er weer een plek, het wordt er niet ruimer op met galeries in het kunstenaarsdorp…” Momenteel is er ‘Het landschap en de geordende verbeelding’ te zien. Op 2 oktober opent de laatste tentoonstelling. “Ja, dat wordt dan toch een soort terugblik met een selectie uit wat al die jaren is getoond. Ik ben er wel aan gewend dat we altijd dicht waren in de winter, want dan is het hier ook veel te koud. Maar nu sluit ik wel af zonder dat ik al bezig ben met iets nieuws.” De zeven atelierhouders zullen ook even moeten slikken. Hoe dan ook: tijdens de Kunst10daagse zal de Voertlocatie weer enorm aanspreken, in de stolp en in de ateliers. Wie weet hoe Hanneke Schless verder gaat. Of het genoeg was, of toch niet. 

Kijk op schlessart.nl

Voor een groot tekenwerk van Gambia Bodenhausen