Camperduin eerste Groene Strand van Noord-Holland

Algemeen
Groepsfoto betrokkenen Groene strand
Groepsfoto betrokkenen Groene strand Foto: aangeleverd

CAMPERDUIN - Vanmorgen werd door weer en wind in Camperduin het eerste Groene Strand van Noord-Holland officieel geopend. Dit gebeurde door het hijsen van de eerste groene wimpel door wethouder Erik Bekkering. Het doel van het Groene Strand is een schoon, natuurlijk strand dat recreatieruimte biedt aan mensen en leefruimte aan dieren.

Camperduin: het eerste Groene Strand van Noord-Holland

Het mooie strand bij Camperduin is een unieke locatie voor Nederland met een bijzondere historie. Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek op het strand teruggeven. Hiervoor zijn samenwerkingsverbanden gecreëerd tussen gemeenten, terreinbeheerders, lokale ondernemers en vrijwilligers in zogeheten strandcommunities.

Ook in Camperduin is een strandcommunity opgericht waarin organisaties en vrijwilligers zich samen inzetten voor een schoon, natuurlijk strand.

Broedstrand

HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) heeft als beheerder van de Hondsbossche Duinen natuur hoog in het vaandel staan. Deze plaatste een afrastering om zo een broedstrand te realiseren.De strandbroeders zijn de laatste jaren sterk in aantallen gedaald in Nederland. Door het creëren van een broedstrand ontstaat er ruimte voor strandbroeders als bontbekplevieren om weer op het strand te gaan broeden.

Trots

Wethouder Erik Bekkering is maar wat trots dat Camperduin het eerste Groene Strand van Noord-Holland is: ’Om vandaag de eerste groene wimpel voor het Groene Strand te mogen hijsen was een bijzondere eer. Wat een mooi project! Ik kijk ernaar uit om samen met de lokale ondernemers en vrijwilligers de natuurbeleving te verbeteren op dit mooie strand.’

Help mee met het Groene strand

Strandliefhebbers zijn van harte welkom om mee te helpen met het Groene strand. Bijvoorbeeld door vrijwillig mee te helpen met de jutacties, waarnemingen door te geven met de Groene Strand-app (www.groenestrandapp.nl), Groene Strandgids worden en voorlichting geven of meehelpen bij de broedvogelmonitoring. 

Alle informatie is te vinden via: www.hetgroenestrand.nl

Het hijsen van de groene wimpel door wethouder Erik Bekkering
Het onthullen van het informatiepaneel Groene Strand door wethouder Erik Bekkering en Siem Jan Schenk van HHNK
Jutten en opruimen op het strand