Predikantenechtpaar Schoorl

Algemeen
Bij het beeld van de Jeruzalemvaarders voor de kerk
Bij het beeld van de Jeruzalemvaarders voor de kerk ((Foto: Ed Bausch))

SCHOORL - “Een dorpskerk, zo zie ik ‘em het liefst.” Ruim zeven jaar al is Lettie Oosterhof de predikant van de zo beeldbepalende Protestantse Kerk in het centrum van Schoorl. Vanaf komende zondag deelt ze haar werk met haar man, Fokko Omta. Zij gaat wat minder doen en hij wordt komende zondag ‘bevestigd’, zoals dat heet. En daarna zal hij meteen het woord richten tot ‘de mensen’. Zo gaat dat.

Beide echtelieden predikant

door Ed Bausch

“Een kerk levert zingeving”

Rodi zoekt het echtpaar op in de tegenover de kerk gelegen pastorie. Lettie zal naast de zondagse en speciale diensten nog meer nadruk leggen op activiteiten onder de noemer ‘Zinnig en Zalig’. Fokko zal ook te horen zijn vanaf de kansel en daarnaast samen met de kerkeraad organisatorische aspecten op zich nemen. Lettie maakt, over de 40 diensten die ze per jaar verzorgt (van de 57 op jaarbasis) om en om in Schoorl en het Witte Kerkje van Groet, de vergelijking met voorstellingen maken. “Het is echt heel wat om je woorden te vormen om je tot de mensen te richten. Soms mag ik ook graag wat speels zijn met mijn woorden. Daarbij is het altijd ons streven om zoveel mogelijk open te zijn. Ook voor andersoortige bijeenkomsten en concerten, de Dorpskerk dus.”

Gedachten van de ander

“De bakker levert brood, de kerk levert zingeving”. Zo omschrijft Fokko hun werk als predikant, met al het organisatorische werk erbij. “Mensen met elkaar in gesprek brengen, en tegelijkertijd het vertrouwde baken voor hen zijn, in woord en daad. Ik zal in de kerkelijke gemeenschap van Schoorl, Groet en Camperduin zeker wat op zoek gaan naar wat ik ‘sympathisanten op afstand’ noem. Zo blijft hij ook zijn werk doen als predikant in Nieuwe Niedorp. Maar zijn functie in Amstelveen stopt hij om de komende twee jaar samen met zijn vrouw voor Schoorl beschikbaar te zijn.

Koffers vol verhalen

“Ik zal zeker proberen om eens een openluchtdienst voor elkaar te krijgen in de tuin tussen de Wunderkammer (voormalig Raadhuisje van Schoorl) en de kerk”, zegt Fokko. “En ik zal wat meer de inspiratie zoeken van het bos, dat al begint achter de pastorie”, zegt Lettie. Tegenwoordig is het wel bijzonder dat beide echtelieden aan dezelfde gemeenschap zijn verbonden. Ze hebben zeker zin in wat toch een beetje een avontuur is, voor hen allebei. Maar het scheelt vast dat ze allebei uit Groningen komen. En allebei al jaren, met het gezin, werkend op verschillende plaatsen in Noord-Holland. In november, zondag de zevende, brengt Lettie, samen met sopraan Karin ten Cate en gitarist Paul Plaijsier ‘Bestemming onbekend’: koffers vol verhalen en muziek. Voor álle zielen, zegt de flyer. Zo werkt het echtpaar samen verder.

Zie ook kerkschoorl.nl.