Kunst10daagse Bergen: Nog tot en met zondag wapperen de vlaggen

Algemeen
Rogier Jonk is even terug uit Frankrijk, waar hij bouwt aan een kunstenruimte en B&B. Hier met een gouden werk van vader Nic Jonk: ‘Levenslust’. En waar is Eric Winder: “Ik schrijf nu. Voorlopig niet de Ruïnekerk schilderen.” Vind hij een opvolger in de mevrouw die bij goed weer bij het beeldje van A. Roland Holst poogt de kerk te vereeuwigen?
Rogier Jonk is even terug uit Frankrijk, waar hij bouwt aan een kunstenruimte en B&B. Hier met een gouden werk van vader Nic Jonk: ‘Levenslust’. En waar is Eric Winder: “Ik schrijf nu. Voorlopig niet de Ruïnekerk schilderen.” Vind hij een opvolger in de mevrouw die bij goed weer bij het beeldje van A. Roland Holst poogt de kerk te vereeuwigen? Foto: Ed Bausch

BERGEN - Hier hadden de kunstenaars en hun bezoekers zin in. Zoveel was zondag duidelijk. Egmond en Schoorl hebben hun momenten dat het hele dorp bloeit met de grote sportgebeurtenissen. In Bergen en bergen aan Zee is dat met beeldende kunst. Vorig jaar kon de Kunst10daagse op de valreep toch niet doorgaan. Kunstenaars konden bijna niet wachten en dit jaar zijn er maar liefst driehonderd deelnemers.

DOOR: ED BAUSCH

Werkelijk overal, in de centra en aan de randen van de dorpen zag je op de zonovergoten zondag wandelaars en fietsers op pad. Ergens gepland heen of zomaar naar binnen waar een vlag wapperde en je laten verrassen. Het mooie van de Kunst10daagse is dat het letterlijk voor iedereen is. Niet iedereen is er diepgaand mee bezig, sommigen komen vooral op de gezelligheid af. Maar feit is dat iedereen gedurende die tien herfstdagen iets meekrijgt van de gedachten van kunstenaars. Broodnodige creativiteit en vindingrijkheid, soms tussen de rollen tapijt, soms op ruime witte muren, zoals gewoon in de tijdelijke Zincgalerie aan het Wiertdijkje. Tot in alle uithoeken van de dorpen waait tot en met zondag de vlag. Hoezee! (Foto’s Ed Bausch)

Afbeelding
“Je moet er als de kippen bij zijn!” Dorpsdichter Arij van der Vliet bij zijn gedichten boven het kippenvak in de supermarkt.
In Het Wapen van Bergen werk van David Granaat, overleden in 2005. De joodse arts werd kunstenaar en kwam in 1968 naar Bergen. Zijn werk met vaak kluwens van mensen toont zijn kennis van de anatomie.
Afbeelding
Afbeelding
‘Mijmertijd’ is er in een ruimte op het terrein van de Kunstboerderij aan de Voert. Letterlijk een droomplek met zachte tekeningen en woorden van Marijtje van der Horst.
De Kunst10daagse is er voor iedereen. Ook weer bij Stalkunst, met een ruime keuze aan werk met een mededeling over stamppot en met muziek van Duynvolck, naast de traditionele frituur.
Carla van de Puttelaar na de opening bij een van haar, volgens velen, ‘Rembrandtiaanse’ foto’s op dundoek bij het Oude Hof..