Boswachter Leon Kelder (rechts) neemt de trofee voor het ‘Koudste Duinpanneke van Nederland’ in ontvangst.
Boswachter Leon Kelder (rechts) neemt de trofee voor het ‘Koudste Duinpanneke van Nederland’ in ontvangst. (Foto: Pieter Bliek)

Koudste Duinpanneke van Nederland

Algemeen

SCHOORL/ALKMAAR - Donderdagmiddag nam boswachter Leon Kelder namens Staatbosbeheer de trofee voor het ‘Koudste Duinpanneke van Nederland’ in ontvangst. Hij kreeg de trofee uit handen van de Vlaamse vrieskoujager Karel Holvoet. 

Soms is een duinpan 10°C graden kouder dan de directe omgeving  

Vrieskoujager Karel Holvoet starte in 2019 met een onderzoek naar zomernachtvorst in duinpannen. Dit voorjaar raakte de Alkmaarder Pieter Bliek ook besmet met het vrieskouvirus. In de diepste duinpannen van de Nederlandse kust plaatsen Karel en Pieter 11 weerhutjes. Hiermee hoopten ze zomerse vrieskou te vangen. Pieter: “We meten bij Noordwijk, de Kennemerduinen, Egmond aan Zee, Bergen, Schoorl en Camperduin. Morgen gaan we ook op Terschelling drie weerhutjes plaatsen.” De duinpannen zijn overigens niet publiekelijk toegankelijk. 


Bij heldere en windstille nachten kan de temperatuur nogal verschillen met de omgevingstemperatuur. ‘Dat komt doordat koude lucht zwaar is en in de duinpannekes naar beneden glijdt. Daar koelt het dan nog verder af, “ vertelt Karel met een zoete Vlaamse tongval. Helaas vingen ze net geen nachtvorst tijdens de hoogzomerse dagen en haalden ze geen kouderecord. Eenmaal maten ze bij Camperduin +0,1 graad. “Ale he, dat had -0,1 graad moeten zijn”, zucht de Vlaamse vrieskoujager teleurgesteld. 

“Uit metingen kwam de duinpan achter De Klimduin in Schoorl deze zomer telkens als koudste uit de bus, met een gemiddelde minimumtemperatuur van 8,6°C” vertelt Pieter. “Dit duinpanneke heeft goed z’n best gedaan!” aldus Karel. Boswachter Leon Kelder nam de trofee in ontvangst. Boswachter Leon: “Ik ben ontzettend blij met deze prijs. Het is een hele eer dat uitgerekend deze duinpan van Staatsbosbeheer de koudste is!” 

Afbeelding
Afbeelding
Kerstrommelmarkt in Schoorl Algemeen 8 dec, 11:46
Afbeelding
Film van de Week: White Noise Cultuur 8 dec, 11:45
Afbeelding
Aan de slag voor het Vergeten Kind Algemeen 8 dec, 09:18
Afbeelding
ST Adelbert laat tegenstander blauwwit kleuren Algemeen 7 dec, 18:25
Afbeelding
TTV Duintreffers hyacintbollenactie Algemeen 7 dec, 18:06
Afbeelding
Verloren sinterklaascadeau ‘zoekt’ Hans Raadsel 7 dec, 14:07
Afbeelding
Vader Sven zamelt geld in om het leven van zieke dochter Maud te redden Algemeen 7 dec, 10:53
Afbeelding
Beweegprogramma ‘Bergen Ontmoet’ in gymzaal Zakedijkje Algemeen 6 dec, 16:40
Afbeelding
Op weg naar een rookvrije generatie, dus ook zonder ‘vapen’ Algemeen 6 dec, 14:15
Afbeelding
Aan tafel met... verhalen voor en door inwoners van Egmond Algemeen 6 dec, 13:57
Afbeelding
Kerstsfeer bij Postaanzee Algemeen 6 dec, 13:17
Afbeelding
A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar Oranje 6 dec, 13:08
Afbeelding
Ar Keltia in Het Witte Kerkje Algemeen 5 dec, 13:32
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.