Witte Kerkje kleurt twee weken ‘Orange’

Algemeen
Als Oranje Kerkje twee weken internationaal icoon
Als Oranje Kerkje twee weken internationaal icoon Foto: Ed Bausch

GROET - ‘Orange the world’. Dat is de leus van een campagne die in honderd landen wordt gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Op 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. 10 december is het de Internationale dag van de rechten van de Mens. In die periode kleurt het Witte Kerkje in Groet Oranje. Hiermee ondersteunt de gemeente Bergen van harte de campagne.

DOOR: ED BAUSCH

Wethouder Arend Jan van den Beld, ook de dorpswethouder voor Schoorl en omgeving, benadrukt het belang van de boodschap nog maar eens. ”Wat wij niet altijd beseffen is dat huiselijk geweld nog altijd plaatsvindt, ook in Nederland. We zien het niet, maar het is er wel en vaak dichterbij dan je denkt. Met ‘Orange The World’ willen we het op een andere manier zichtbaar maken. We zien het straks met z’n allen door het Witte Kerkje oranje te maken. Zo maken we het nog eens duidelijker. Waarom is het kerkje opeens oranje? Dan kan iedereen lezen over de campagne rond dit zo belangrijke onderwerp.”

Taboe doorbreken

“We denken altijd aan de welbekende bakens: de vuurtoren in Egmond aan Zee en de Ruïnekerk in Bergen. Maar we moeten niet vergeten hoe ook kleinere gebouwen als bakens zijn voor de mensen. Het Witte Kerkje is in zijn bescheidenheid groots. We zijn heel blij dat we het twee weken lang Oranje Kerkje mogen noemen voor zo’n goed doel. We zijn onderdeel van de internationale gemeenschap. En bovendien is een kerk een plek waar iedereen, gelovig of niet even tot rust kan komen, waar je veilig kan voelen, een gesprek kan aangaan, bijvoorbeeld over het thema van deze campagne. We vragen extra aandacht voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen en iedere andere vorm van huiselijk geweld. Deze actie kan bijdragen om het taboe op schaamte, schuldgevoel te doorbreken, zodat (huiselijk) geweld geweld eerder gemeld wordt en er hulp en ondersteuning geboden kan worden aan slachtoffers, getuigen en plegers.

Midden in samenleving

Lettie Oosterhof is als predikante in Groet blij met de aandacht die de campagne genereert. “Het doel van de campagne is hartstikke goed. De link tussen de kerk en deze actie is logisch en prachtig. Juist de kerk waar je naar elkaar omkijkt en oog hebt voor de dingen die niet opvallen. En mensen gaan op een andere manier naar hun kerk kijken. Als een soort uithangbord voor belangrijke dingen en niet alleen als ‘clubhuis’. De kerk kan in deze tijd wel eens onzichtbaar zijn, met ‘Orange the World’ benadrukken we dat we ook als kerk midden in de samenleving staan.”

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het werk van de Soroptimisten Alkmaar en omgeving. Een startmoment zit er nu niet in. Misschien kan dat later nog.

(Signaleer je een alarmerende situatie, groot of klein? Kijk dan op veiligthuis.nl of bel met 0800-2000. Bij direct gevaar is 112 bellen het advies.)