Enjoy plaatst container voor kleding bij Dopersduin

Algemeen
Wieteke van der Molen, directeur van Dopersduin, rechts, maakte voor Hanja en Henk Jong, in het midden, de plaatsing van de container mogelijk.
Wieteke van der Molen, directeur van Dopersduin, rechts, maakte voor Hanja en Henk Jong, in het midden, de plaatsing van de container mogelijk. Foto: Ed Bausch

SCHOORL - Enjoy, dat is de naam van de Schoorlse stichting die zich inzet om mensen die het tijdelijk nodig hebben aan voedsel en kleding te helpen. De voedselbank is bij de kantine van de ijsbaan in Schoorl, de kledingbank in Heerhugowaard. Voor diegenen in Schoorl die nog draagbare kleding willen wegdoen, staat er nu een container op het parkeerterrein van Dopersduin aan de Oorsprongweg. Met de fiets kom je er makkelijk vanaf het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Met de auto vanaf de Heereweg en dan de Koningsweg links en aan het eind links de Oorsprongweg op, voor auto’s eenrichtingsverkeer.

Door: Ed Bausch

‘Iemand kan zomaar een keer dubbele pech hebben’

Hanja en Henk Jong begonnen tijdens de eerste lockdown, in 2020. “We merkten echt in onze wijk, plan Oost in Schoorl, dat sommigen het moeilijk hadden. We deden het vanuit onze eigen tuin, maar hebben nu een goede plek gevonden bij de ijsbaan, ingang via het Groene Laantje. Iedere woensdag van 18.30 tot 19.00 uur delen we daar de pakketten uit. Iemand kan zich gewoon melden bij mij”, zegt Hanja. “Er zijn natuurlijk wel wat criteria. We delen nu zeven pakketten uit aan grote gezinnen en drie aan kleinere. Daarbij krijgen we alle medewerking van de winkels in Schoorl, daar zijn we heel dankbaar voor.”

Mensen weer op weg helpen

In Heerhugowaard hebben ze een kledingbank in het pand van Zeeman, met een speciaal pasje voor vluchtelingen en daklozen. “Dan kan het zomaar zijn dat je voor 2,50 euro een winterjas hebt. Er is vooral vraag naar herenschoenen en ook beddengoed, maar alles is welkom als het nog draagbaar is en schoon. We hebben ook speelgoed en fietsen.’’ Voor Henk en Hanja zijn regels uit het bijbelboek Mattheus belangrijk: ‘Toen ik honger had gaf je me eten, toen ik dorst had te drinken’. ‘’Je hoeft je echt niet te schamen als je bij ons komt, iedereen kan wel eens dubbel pech hebben. We vinden het al heel mooi als we iemand of een gezin weer mede op weg kunnen helpen.” Enjoy werkt met louter vrijwilligers. Ze kijken inmiddels ook uit naar een pand in Schoorl voor kleding. 

Kijk ook op enjoykledingcafé.nl.