Nationale herdenking Bergense slachtoffers Holocaust

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Hans Brouwers)

BERGEN - De Historische Vereniging Bergen organiseerde een bijzondere herdenking vanmorgen op de algemene begraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen. Aan het einde van de ochtend werden de 22 Joodse inwoners van de gemeente Bergen herdacht die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Burgemeester Lars Voskuil, kinderburgemeester Thomas Meereboer, Andy Deutsch, de werkgroep Jeugd en de junior ambassadeurs van de Historische Vereniging Bergen (HVB) waren hierbij aanwezig.

De herdenking werd geleid door Astrid Koome, lid van de werkgroep Jeugd van de HVB. De junior ambassadeurs noemden de namen en leeftijden van de slachtoffers en legden voor elk slachtoffer een steentje bij de gedenksteen op de begraafplaats. Op deze gedenksteen staan de namen van achttien Bergense slachtoffers. Ook de namen van de slachtoffers uit Schoorl en Egmond aan Zee werden genoemd. Het noemen van de namen en het leggen van een steentje zijn joodse rituelen. Als je naam niet meer wordt genoemd, ben je echt weggestreept uit het leven op aarde. Het steentje laat zien dat het graf of monument is bezocht.

Namens de Joodse gemeenschap sprak Andy Deutsch het joods Jizkor gebed uit.

Nooit vergeten

Burgemeester Lars Voskuil was aanwezig namens de gemeente Bergen. Hij zei dat hij het een eer vond om deze holocaustherdenking in zijn gemeente bij te wonen, samen met de kinderburgemeester en de junior ambassadeurs. “Voor jongeren staat de Tweede Wereldoorlog misschien heel ver van ze vandaan, terwijl de lessen die wij daaruit moeten leren ook vandaag de dag nog zo actueel zijn. Het is daarom heel goed dat er bij deze herdenking junior ambassadeurs aanwezig zijn.”

Kinderburgemeester Thomas Meereboer zei aansluitend dat hij het een bijzondere bijeenkomst vond en dat het heel goed is dat de junior ambassadeurs dit organiseren. “Op deze manier kunnen we namens alle kinderen laten weten dat we de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog nooit zullen vergeten. En dat we daarvan hebben geleerd. We horen erover op school, op televisie of via internet. Als je kijkt naar dingen die vroeger zijn gebeurd, dat was zo erg, dat mag nooit meer gebeuren. Ik vind het goed dat kinderen en volwassenen samen herdenken.”

Jaarlijks wordt op de laatste zondag van januari de Nationale Holocaust Herdenking gehouden. Dit was de tweede holocaustherdenking in de gemeente Bergen. Vanwege corona was het een besloten bijeenkomst.

Werkgroep jeugd en junior ambassadeurs

De werkgroep Jeugd van de Historische Vereniging Bergen bestaat sinds voorjaar 2019. Sinds september 2019 zijn er ook junior ambassadeurs. Dit zijn leerlingen uit groep 7 en 8 met grote belangstelling voor de geschiedenis van Bergen en Bergen aan Zee. Zij leren over de historie van hun dorp, zijn daardoor jonge erfgoeddragers en vertellen de verhalen weer door aan anderen. Voor de ambassadeurs worden jaarlijks zo’n twaalf activiteiten georganiseerd, zoals een bezoek aan een collectie legervoertuigen in Bergen, eigen onderzoek doen onder andere in het Regionaal Archief in Alkmaar en deelnemen aan historische excursies.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding