Theater aan de Kim

‘Het ging goed, tot aan corona’

Algemeen
Het poppentheater
Het poppentheater (Foto: Ed Bausch)

SCHOORL - Toch nog bijna zes jaar konden Ila van der Pouw en Rob Bloemkolk de deuren van hun ‘Theater aan de Kim’ in Schoorl open stellen. De voormalige basisschool aan de Bovenweg in het duindorp bood al die tijd ruimte voor kunstenaarsateliers en hun zaaltje met een tribune met 70 stoelen. Ila maakte er haar eigen voorstellingen waarmee ze internationaal reist. Maar ze stelden de zaal ook beschikbaar aan de Schoorlse Kunsten, het Filmhuis en wat niet al. Want in de hele gemeente Bergen is er nergens zo’n zaaltje. “We weten al een tijd dat de school wordt afgebroken en ruimte moet maken voor woningen. 1 maart moet het hier leeg zijn. Maar we wilden niet zo stil eindigen, nu we de afgelopen jaren nauwelijks open konden zijn door corona”, zegt Rob. Hij is sinds 2000 niet alleen de echtgenoot, maar ook de tekstschrijver en organisator van de voorstellingen van Ila. Van 24 tot en met 26 februari zijn er topvoorstellingen voor kinderen en volwassenen. Reserveren via theateraandekim.nl.

DOOR: ED BAUSCH

Theater aan de Kim eindigt met een prachtig festival beeldend theater

Dus stampten ze, geholpen door een financiële bijdrage van de gemeente, een heus festival met poppentheater en beeldend theater uit de grond. “Dit is uniek voor Schoorl en omgeving. Het theateraanbod in de gemeente is maar gering, er zijn ook nauwelijks zalen voor. Maar dit kunnen wij dan nog doen.” Op de website staat alles mooi uitgelicht. Voor kinderen, vanaf 2 jaar zijn er voorstellingen van Hakim, Ellen Smets en natuurlijk van Ila zelf. En dan zijn er twee avonden voor volwassenen, waarop je echt de top aan poppenspel kunt zien: Neville Tranter en Duda Paiva, die naast poppenspeler ook danser is.

Oude postkantoor?

Ila en Rob zoeken nog steeds naar een ruimte waar ze verder kunnen. “En anders zullen we vanaf 1 maart alles, stoelen, lampen, doeken en ook de decors en zelfs poppen van eerdere voorstellingen moeten verkopen. Maar misschien weet iemand een oplossing. We hebben in deze school alles zelf gedaan, tribune gebouwd, lampen en doeken opgehangen.” Het ziet er allemaal heel goed en gezellig uit, met een mooie toneelvloer. “Het ging ook echt goed hier, tot aan corona”, zegt Ila. “Hier weg moeten gaan is voor ons echt een enorme aderlating. Als we maar ergens, het liefst in Schoorl, want daar wonen we, wat ruimte kunnen hebben.” Het echtpaar had het oog laten vallen op het oude postkantoor aan de Paardenmarkt. “Misschien is daar sloop nog tegen te houden, het zou perfect zijn voor ons. En hoe leuk zou dat zijn, vlakbij het Klimduin, waar al zoveel families neerstrijken, een aanwinst voor het centrum, lijkt ons. Maar dan moet de gemeenteraad wel terugkomen op een eerder besluit.”

Met het festival laten Ila en Rob zien wat ze allemaal in huis hebben. Een aanrader voor de voorjaarsvakantie. Kijk en reserveer op www.theateraandekim.nl. En kijk op ilavanderpouw.nl, een indrukwekkende internationale carrière als theatermaakster, vanuit Schoorl.

Van 24 tot en met 26 februari zijn er topvoorstellingen voor kinderen en volwassenen