Breaking

Stichtingen zeggen vertrouwen in wethouder op

Algemeen
Per direct geen vertrouwen meer in Klaas Valkering
Per direct geen vertrouwen meer in Klaas Valkering Foto: Archief RM

EGMOND AAN DEN HOEF - De zeven samenwerkende stichtingen in het Slotkwartier te Egmond aan den Hoef hebben het afgelopen weekeinde na onderling overleg unaniem besloten per direct het vertrouwen in wethouder Klaas Valkering op te zeggen. Na maanden van geheimzinnigheid, het niet nakomen van afspraken en het omdraaien van processen is voor hen de maat vol. De stichtingen willen alleen verder praten over verdere ontwikkeling van het Slotkwartier indien een andere wethouder het project in zijn of haar portefeuille krijgt en eerder gemaakte afspraken worden nageleefd. 

De zeven in het Slotkwartier actieve stichtingen, Stichting De Kapberg , Stichting Hafre Productions, Stichting Historisch Egmond, Stichting Restauratie Slotkapel, Stichting Gebruik Slotkapel, Stichting “Wunderkammer” en Stichting Huys Egmont alsook een vertegenwoordiging van omwonenden zijn intussen diverse keren bijeengekomen om in opdracht van de gemeente een werkdocument op te stellen. Het werkdocument, dat uiteindelijk moet leiden tot de oprichting van een overkoepelende Stichting Slotkwartier, bevat inmiddels ondermeer passages over welke soort bedrijvigheid past in het kwetsbare gebied. Ook kregen de stichtingen de toezegging mede te mogen bepalen welke ondernemers en partijen aan het gebied en het concept zouden worden toegevoegd. 

De stichtingen zijn geschrokken van de manier waarop de afgelopen maanden door de wethouder met betrekking tot deze afspraken is gehandeld en voelen zich geschoffeerd. “Ondanks dat er al geruime tijd werd gesproken met verschillende ondernemers die een passende en ondersteunende invulling voor de panden voorstelden, is om ons volstrekt onduidelijke redenen afgelopen november besloten opnieuw een oproep te plaatsen dat ondernemers zich konden melden,” licht Martijn Mulder, woordvoerder namens de zeven stichtingen, toe. “Inmiddels is gebleken dat, zonder ons hierin te kennen en dus tegen de afspraken in, de wethouder een selectieprocedure is gestart die, zo is inmiddels gebleken, in een afrondend stadium is.”   

De stichtingen zijn zeer ontstemd over het feit dat de Stichting Slotkwartier i.o. niet, zoals toegezegd, vooraf mocht meedenken over de selectiecriteria en mee mocht beoordelen over de ingediende plannen. Nu de voorwaarden eenzijdig door de gemeente zijn vastgesteld en de selectie eveneens eenzijdig door de gemeente is gedaan, resteert hen niet anders dan te bezien welke samenwerking nog mogelijk is met de door de gemeente geselecteerde partij(en).  

“De hele procedure is omgeven door geheimzinnigheid en ook de ondernemers zelf mogen er niets over naar buiten brengen, op straffe van directe uitsluiting. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat wij van niets weten, aangezien onze, nota bene door het College aanvaarde, bedrijfsvoering direct afhankelijk is van samenwerking en versterking in het gebied.” De stichtingen laten, na spoedberaad dit weekeinde, weten dan ook niet verbaasd te zullen zijn als ze op korte termijn geconfronteerd worden met de presentatie van een ondernemer, wiens bedrijfsactiviteiten eigenlijk niet in het gebied of concept passen. “Er zal een reden voor zijn dat we hier bewust niet bij betrokken werden.” 

De stichtingen hebben aangegeven niet verder met deze wethouder te willen gaan en vragen de gemeenteraad om een passende oplossing om uit deze impasse te geraken, zodat gezamenlijk in openheid en vertrouwen aan een mooie toekomst voor het Slotkwartier kan worden gewerkt.