Rubriek

Uit het College: ‘Beraadslaging Dorp en Duin uitgesteld’

Algemeen
Lees hier alle updates
Lees hier alle updates (Foto: Pexels.com)

GEMEENTE - Dinsdag gaven Burgemeester en Wethouders weer een toelichting op enkele van hun besluiten.

Trouwlocatie Egmond Binnen

Het herbouwde Nieuw Westert in de duinen van Egmond Binnen is aangewezen als trouwlocatie. “Daarmee hebben alle kernen weer een officiële trouwlocatie. Hoewel ook andere locaties in beeld kunnen zijn”, aldus burgemeester Lars Voskuil.

Energiebesparingsakkoord

“Samen met 27 andere gemeentes in Noord-Holland heeft onze gemeente dit akkoord opgesteld”, zegt wethouder Erik Bekkering. “Het is echt een document met een ‘plus’ aan ambities om bedrijven te bemoedigen om hun energiebehoefte anders te organiseren. Dat zijn wettelijke landelijke afspraken en daar werken wij dus ook aan. Zoals bekend ben ik erg van het stimuleren, goede gesprekken voeren, elkaar helpen. Daar leiden we energiecoaches voor op. De provincie wil uiterlijk 2050 klimaatneutraal zijn en daar spelen bedrijven een grote rol in. Op dit moment voldoet nog maar 11% van de bedrijven, ook winkels, aan de nieuwe regels. Er zijn de nodige ondersteuningsmaatregelen, er zijn echt veel wegen te bewandelen en als gemeente zijn wij graag op alle manieren behulpzaam.” En ja, uiteindelijk zal er moeten worden gehandhaafd, door de gemeentes. “Nou, ik ben niet zo van als….dan…., we gaan aan de slag en ik denk dat iedereen beseft dat er stappen moeten en kunnen worden gezet, die wellicht ook nog voordelen opleveren.”

Duurzaamheidleningen

Om particuliere huiseigenaren met weinig middelen over de streep te trekken om in duurzaamheid te investeren is er een nieuwe mogelijkheid voor een lening, tot maximaal 25.000 euro. Wethouder Bekkering beseft dat 20% van de eigenaren nu zelf gewoon de middelen niet heeft om te isoleren, van het gas af te gaan, een warmtepomp aan te schaffen. “Dus wij willen een zetje geven. Met onze lening kunnen eigenaren heel gedifferentieerd kiezen wat ze willen, zonnepanelen of een warmtepomp, of isolatie. Bij de landelijke regeling is daar minder ruimte voor.” Aanvragen kan bij de Omgevingsdient Noord-Holland, www.odnhn.nl. Na goedkeuring kun je naar de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting om verder te gaan. De gemeente stelt 750.000 euro ter beschikking. “De praktijk leert dat het vooral gaat om veel kleinere aanvragen, dus er is echt wat te halen.”

Dorp en Duin

Voor de gemeenteraad van afgelopen dinsdag stond het woningbouwplan ‘Dorp en Duin’ op de agenda. Beraadslaging daarover is echter uitgesteld naar 8 maart, zodat het College aanvullende vragen kan beantwoorden over de woningbouw in de Egmonden.