De ‘Schoorlse Duinen’ zijn voor boswachter Theo heel speciaal
De ‘Schoorlse Duinen’ zijn voor boswachter Theo heel speciaal Foto: aangeleverd

Op pad met boswachter Theo

Algemeen

SCHOORL - Mos. Daar begon het mee. Het lijkt zo onooglijk en gewoontjes en er lijkt zo veel van. Maar let op, veel soorten mos zijn beschermd en heel belangrijk in de natuur. Boswachter Theo van Staatsbosbeheer kwam in het nieuws omdat hij bezoekers in de Schoorlse Duinen waarschuwde en uiteindelijk bekeurde omdat ze mos meenamen uit de duinen, en nog in grote hoeveelheid ook. “Kom eens met me meerijden”, zei Theo daarna tegen het Bergens Nieuwsblad. Woensdagochtend vertrokken we na de begroeting in het kantoor aan de Schoorlse Zeeweg, genaamd de ‘Corstiaan’. Theo vertelt over zijn werk. Van de drie boswachters heeft hij de functie ‘publiek’. Dat is voorlichten over de natuur, veel praten, soms waarschuwen en ja, soms een boete. Want hij is ook boa, maar dan in zijn groene uniform. Het leukst is gewoon contact met bezoekers in het gebied. Soms fietst hij, soms gaat met de Staatsbosbeheer-auto. En dan is het zwaaien geblazen. Mensen houden van boswachters, waarderen hun werk. Het gezin dat we tegenkwamen wou graag met boswachter Theo op de foto, een mooi aandenken aan de wandeling.

DOOR: ED BAUSCH

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

Mos dus, kwetsbaar mos. En duinen die teveel worden belopen. Theo laat zien wat het betekent als teveel mensen van paden afgaan. “Erosie, en niet via een natuurlijke weg.” Aan bezoekers vertelt hij over de unieke mierenhopen, over de nog steeds te lage konijnenstand, over de kleine kwetsbare witte dennenorchis (“De ballerina’s van de duinen”), over het teveel aan Amerikaanse vogelkers, over bomen die andere begroeiing kunnen verdringen (“En dus doen we aan uitdunnen”), over honden (“Ik heb altijd kluifjes bij me”), over het schitterende Vogelmeer (“Het uitgegraven zand is gebruikt voor het Rokin in Amsterdam”), over het zoete water in de vennetjes en waterlopen (“Zout water is zwaarder dan zoet water en dus ligt zoet water boven”). Het water staat overal nog hoog momenteel. De bediscussieerde bomenkap laten we deze ochtend even buiten beschouwing.

Vertellen en praten

Boswachter Theo (1200 volgers op instagram, waar hij filmpjes plaatst met muziekjes erbij) is pas een jaar boswachter/boa in de Schoorlse Duinen. Daarvoor was hij 12 jaar in die functie werkzaam in recreatiegebied Spaarnwoude, zuidelijker in de provincie. “Maar man, wat ben ik blij om nu hier te werken, voor Staatsbosbeheer. Hier gaat het om de natuurbeleving, fietsen, wandelen, leren over de natuur. Daar vertel ik heel graag over. Want als mensen weten in wat voor gebied ze zijn, neemt meteen hun respect daarvoor toe.” Je gaat het pas zien als je het doorhebt, dus. “Ja, soms moet ik waarschuwen, meestal na eerst gewoon praten, als ik constateer dat bezoekers het gebied niet goed behandelen, zoals fietsen op voetpaden, over kwetsbare grond lopen, vuurtje stoken, met de scooter door de duinen rijden, ruiters die hun paarden buiten de ruiterpaden sturen, het teveel meenemen van mos of paddenstoelen bijvoorbeeld. Praten doe ik graag, daar ben ik ook voor opgeleid. Waarschuwen moet ik soms doen. Bekeuren is niet leuk, maar moet wel, soms. Bekeuren is geen doel, maar een middel. Een middel om te wijzen op het benodigde respect voor de natuur, voor je mede duinbezoekers.”

De balans, altijd de balans

Theo is een lange man met een flink postuur. Een man die ontroerd raakt als hij vlak bij de bodem rendiermos van dichtbij bekijkt. “Het zijn net geweitjes, een dapper plantje en broodnodig.” Zijn werk oefent hij ook uit in andere gebieden van Staatsbosbeheer, zoals het Robbenoordbos bij de Afsluitdijk, De Weelen bij Andijk en de Obdammer Weel. Net als in Schoorl met collega’s voor ecologie (het monitoren van de natuur, het tellen van planten en dieren) en beheer en met alle uitvoerende medewerkers. Maar de ‘Schoorlse Duinen’ zijn ook voor boswachter Theo wel heel speciaal. Altijd op pad naar de balans tussen het belang van de kwetsbare natuur en de honderdduizenden jaarlijkse bezoekers. Volg hem op instagram. “De sociale media hebben ook een leuke kant, wij bereiken er heel veel mensen mee, dragen er kennis en besef mee over.” Een mooie ochtend met een mooie man in een ongelooflijk mooi gebied. Loop maar eens mee. 

Kijk op staatsbosbeheer.nl.

Afbeelding
Studiekring 50plus Bergen zoekt nieuwe leden Algemeen 7 aug, 12:16
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:43
Afbeelding
Vandaag in het duin: ‘Het duinviooltje’ Rubriek 6 aug, 10:56
Afbeelding
IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen Algemeen 6 aug, 06:07
Afbeelding
Sfeervolle kunstmarkt in hartje Bergen Algemeen 5 aug, 12:08
Afbeelding
Avondwandeling door Eendenkooi ‘t Zand Algemeen 5 aug, 07:03
Afbeelding
Cultuurprijswinnaars op laatste Lindegrachtconcert Algemeen 4 aug, 14:27
Afbeelding
Timmerdorp Egmond aan Zee 2022: ‘Timmeren en genieten’ Algemeen 4 aug, 13:31
Afbeelding
Acoustic Mix in Hoeve Overslot Algemeen 4 aug, 12:10
Afbeelding
Lichtjesdag Bergen 2022: ‘Nog altijd een magneet’ Algemeen 4 aug, 12:02
Afbeelding
Film van de Week: Supereroi Algemeen 4 aug, 11:00
Afbeelding
Raad van State: bank geen Lidl Algemeen 4 aug, 10:48
Afbeelding
Zeeweg naar Bergen aan Zee teveel racecircuit Algemeen 4 aug, 10:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.