‘Met haar penseel danst ze door mijn regels’

Algemeen
Afbeelding
Foto: Aangeleverd

BERGEN - “We keken in Bergen naar elkaars fiets, allebei een antieke zwarte Gazelle. En daar kwam toevallig een woordje van, en nog eens een andere keer een gesprekje.” Zo kwam Arij van der Vliet, de in Schoorldam wonende maar aan Bergen verknochte dorpsdichter, in contact met Barbara Wolff.

DOOR: ED BAUSCH

Presentatie Lovebox van Arij van der Vliet en Barbara Woff

De Keulse danseres en kunstenares kwam al vaak in Bergen, op vakantie. “Nu hebben we een bijzondere samenwerking gevonden. Zij danst als het ware met haar penseel door mijn teksten heen.” Zaterdag 26 februari presenteren ze het voorlopige resultaat van hun samenwerking, de ‘Lovebox’. De koper vindt er vijf gedichten in, geschreven met oostindische inkt op roomwit karton en beschilderd ‘als uit een dans ontsprongen’. Een doosje dromen.

Onverstoorbaar

“Barbara laat mij door haar werk ook weer anders kijken naar mijn eigen teksten. Dat je er ook iets in kunt lezen, dat ik eerst niet eens zag.” De gedichten van Arij zijn ervaringsgedichten, zoals hij zelf zegt. Altijd probeert hij iets toe te voegen aan een dag, een moment, een gebeurtenis vanuit een onbevangen blije blik van verwondering en hoop, dwars door alles heen. Hij tekent zelf ook wel bij zijn gedichten en deelt deze uit als hij ergens optreedt ef bij zijn workshops in Hotel 1900. Soms staat Arij gewoon ergens voor te dragen tussen winkelend publiek. Onverstoorbaar, met zachte, welluidende stem. “Maar dit werk met Barbara is van een andere orde en daar ben ik heel blij.” Veel gaat per e-mail heen en weer tussen Schoorldam en Keulen, soms is er een ontmoeting. Soms reist hij daarvoor naar Duitsland, want daar presenteren ze hun werk ook. Zaterdag zijn ze van 14.00 tot 16.00 uur te vinden op de stoep voor Boekhandel Thomas in de Stationsstraat van Bergen. 

Contact

Contact: arijvliet@gmail.com en dan spreek je met de stichting Aandeel-Arij, ter bevordering van de dichtkunst.