Rien en Jos in actie voor school Gambia

Algemeen
Rien en José van Regteren thuis trots op hun de kinderen in Gambia
Rien en José van Regteren thuis trots op hun de kinderen in Gambia Foto: Ed Bausch

SCHOORL - Een heel ontroerend en volstrekt onbaatzuchtig werk verrichten Rien en Jos van Regteren vanuit hun huiskamer in Schoorl. In het verre Gambia, een langwerpige strook land tussen Senegal en Guinee-Bissau aan de westkust van Afrika, maken ze al meer dan 10 jaar mogelijk dat kinderen er naar school kunnen. Het land en zeker de ‘smiling coast’ is geliefd vanwege een duurzaam toerisme (dat door de pandemie natuurlijk wat heeft stilgelegen), maar is zich verder nog aan het ontwikkelen, zonder dat er de strijd is zoals het soms elders in Afrika nog kan zijn. Rien en Jos, 77 en 76 jaar, richtten destijds de landelijk opererende stichting Gambia School Children op. Die heeft met gulle steun van vele gevers al heel veel kinderen in Gambia de mogelijkheid geboden om onderwijs te volgen. Op een van de scholen, in Kerr Serign, moet nu de stap worden gezet om de kinderen verder te kunnen laten leren op de bovenbouw. “Daarvoor zijn we nog op zoek naar een laatste bedrag, want de bouw moet beginnen, vóór de regentijd, en dan kunnen de kinderen in september gewoon doorleren.”

DOOR: ED BAUSCH

”Nog laatste stukje financiering nodig voor de bovenbouw”

55 kinderen sponsort de stichting individueel, op diverse scholen en er is een school in ‘eigen beheer’. Rien en Jos vertellen hoe zorgvuldig ze zijn met het erop toezien dat het ingezamelde geld goed terecht komt. “We betalen, net als de andere bestuursleden, onze reizen naar Gambia gewoon zelf. Dat vinden we heel belangrijk. Meestal gaan we in januari en dan hebben we heel veel ontmoetingen daar, met de kinderen die er nu op school kunnen zitten en met kinderen die ons nog weer komen bedanken voor de mogelijkheden die onze stichting hen heeft kunnen bieden. Die ontmoetingen, ook met de schoolleiding, zijn voor ons het loon.”

Alles doen voor een beter bestaan van kinderen

Rien en Jos hadden een gezin met vier kinderen, twee van henzelf en twee geadopteerd uit Sri Lanka. “Dat is zó goed gegaan, we zijn heel hecht met elkaar, met nu ook negen kleinkinderen. Allemaal helpen we elkaar als er eens wat is.” Behulpzaam zijn, dat lijkt het echtpaar helemaal in het bloed te zitten. “Maar hier, achter mijn laptop, kan ik voortdurend precies zien hoe de gelden daar worden besteed. Dat is voor mij heel belangrijk. Ik hoef niet vaak bij te sturen, want ze weten heel goed dat zorgvuldigheid voor ons heel belangrijk is. Alles draait om de kinderen. We doen wat we kunnen doen, en dat is toevallig Gambia geworden. Maar alle beetjes, door anderen en in andere delen van Gambia of andere landen helpen op de weg naar een beter bestaan voor velen op de wereld”, vertelt Rien.

Verdieping

Bij hun bezoeken kijken ze goed of de kinderen echt op school zijn. “Heel soms is dat niet zo en dan gaan we op zoek en dan begrijpen we de omstandigheden en proberen daar dan ook bij te helpen.” Natuurlijk, het echtpaar raakt op leeftijd. “Maar onze dochter pakt de draad op. We maken in ieder geval mogelijk dat alle kinderen, voor wie we nu onderwijs financieren, hun school kunnen afmaken. Natuurlijk hebben we er ook aan gewerkt dat de scholen uiteindelijk op eigen benen verder kunnen. Op de Mandela Academy School is het nu nodig dat er een verdieping wordt gebouwd om voortgezet onderwijs na groep acht mogelijk te maken. Zo wil onze stichting het graag, dan kunnen de kinderen gewoon doorgaan in hun eigen omgeving en met onze financiële steun.” De stichting krijgt al vaak bijdragen, van particulieren en allerlei organisaties, zoals bijvoorbeeld de Alkmaarse Kringloopwinkel ‘Kook’.

Betrokkenheid

De stichting heeft letterlijk scholen gebouwd, na aankoop van grond. Dat is een razendknappe prestatie. “Toezeggingen aan kinderen moet je waarmaken. Zo hebben we het in ons bestuur altijd gevoeld. En we steunen indirect natuurlijk ook de leiding en de leraren daar.” Rien en Jos hadden eerst een eigen zaak met levensmiddelen in het centrum van Schoorl. “Maar toen kwamen er zelfbedieningswinkels, daar konden we niet tegenop. Rien kon een baan in de verzekeringen krijgen bij het Hooge Huys. Ik ben gewoon huisvrouw geworden, toen er kinderen kwamen. Ik vond dat er iemand thuis moest zijn”, zegt Jos. Beiden zijn heel actief geweest in het Schoorlse verenigingsleven. Hun sociale betrokkenheid is onverminderd groot. “We zijn ermee behept”, zo kun je het wel zeggen. Voor hun laatste kunststukje verwelkomen ze nu weer bijdragen. Ieder bedrag is goed. De stichting heeft de Anbi-status, dus giften zijn aftrekbaar voor de belasting. De gevers krijgen de nieuwsbrieven en worden goed op de hoogte gehouden. Bijdragen kan op NL26RABO0163671761 ten name van stichting Gambia School Children onder vermelding van ‘fase 3’.

Zie ook gambiaschoolchildren.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding