“De mensen moeten bij ons in een warm bad komen”

Algemeen
Gerda Romp toont een van de jurken voor de modeshow van 9 april
Gerda Romp toont een van de jurken voor de modeshow van 9 april Foto: Ed Bausch

EGMOND AAN DEN HOEF- “Zaterdagmiddag 9 april is het mooi weer. Daarom houden we dan onze modeshow van 13.30 tot 14.30 uur. Iedereen mag komen, neem gerust een stoeltje mee.” Dat is het optimistische geluid van Gerda Romp. Met vijftig andere vrijwilligers van verschillende nationaliteiten runt ze Kledingbank Noord-Holland-Noord. Dat is de nieuwe naam voor Kledingbank Egmond. Die is in korte tijd enorm gegroeid. En er is inmiddels ook veel meer dan kleding beschikbaar voor wie het moet doen met een inkomen onder, op of net boven het minimum. “Want voor hen zijn we er, inmiddels hebben we 6.000 mensen ingeschreven, uit het gebied van Den Helder tot Heemskerk. We zijn nadrukkelijk niet een kringloopwinkel, wij werken echt voor mensen die nauwelijks iets te besteden hebben. De bus stopt hier gelukkig vlakbij”, zegt Tamara Tuls, oprichtster en nu één van de coördinatoren van de stichting, ook vrijwillig.

DOOR: ED BAUSCH

Kledingbank in Egmond heel belangrijk voor velen in een grote regio

Wie zal niet blij verrast zijn bij binnenkomst van Kledingbank Noord-Holland-Noord. Alles is heel duidelijk geordend op maten. Het gaat hier al een tijdje niet meer alleen over kleding. Bijna alle lokalen van de voormalige Boswaidschool in Egmond aan den Hoef raken nu in gebruik, voor de ontvangst en selectie van alle spullen, voor de presentatie. Alles ziet er heel verzorgd en schoon uit, terwijl medewerkers (“Wij werken hier iedere dag met tien mensen”) in de winkel aan de slag zijn en klanten hun keuzes maken. “Voor 1 euro per persoon mag je hier een Ikea-tas vullen, twee keer per maand mag je komen”. Gerda vertelt het met trots. Ze hebben de medewerking en het vertrouwen van de omliggende gemeentes gekregen. “Het is iedere dag duidelijk hoe nodig we zijn voor veel mensen. We doen er alles aan dat ze zich hier welkom voelen, als in een warm bad.”

Fietsen en voeding

Als iemand zich inschrijft doen ze een check bij de gemeente of iemand wel echt op het minimum zit. “We weten dat sommigen die er net boven zitten het eigenlijk nog moeilijker kunnen hebben, omdat ze niet voor toelagen in aanmerking komen. Dat gaat steeds meer een rol spelen. Wij noemen onszelf een sociale winkel.” Kleding en schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen, tassen, sieraden, spelletjes, boeken, trouwjurken en binnenkort ook fietsen en…voedsel. De andere coördinator, Esther Guit, is bezig om een nieuw verworven lokaal daarvoor in te richten. “We hebben heel goed gestudeerd op wat daarvoor nodig is. De voedingswaren zijn voor wie net boven het minimum zit, dat is anders dan bij de voedselbank.”

Medewerkers op de catwalk

Dan de modeshow. “We organiseren die om onze vrijwilligers eens te laten ‘shinen’. Maar ook om ons nog meer bekend te maken op een leuke manier. Twee mannen, zes kinderen en veertien vrouwen gaan op 9 april over de catwalk met kleding uit de zaak. Die kleding is daarna verkrijgbaar.”

Het gebouw is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.00 en op woensdagen tot 16.00 uur. “De gemeente heeft laten weten dat we hier voorlopig goed zitten en daar zijn we heel blij mee.” Voor de buurt zal het wel een verandering zijn, geen schoolkinderen maar bezoekers voor de winkel. Het is vast iets om trots te zijn op zo’n prachtig, sociaal en broodnodig initiatief. Het pand ligt aan de oostkant van Egmond aan den Hoef, Guyotte van IJsselsteinlaan 34. 

Kijk op kledingbankegmond.nl.