Vogelwater blijft inspiratiebron voor Elly de Waard

Algemeen
Elly draagt voor tegen de achtergrond van het Zeehuis in de tuin
Elly draagt voor tegen de achtergrond van het Zeehuis in de tuin Foto: Ed Bausch

EGMOND BINNEN - Op de uiterste zuidgrens van de gemeente ligt ‘het Vogelwater’. Het landgoed ligt middenin het uitgestrekte, door PWN beheerde duingebied op de grens met de gemeente Castricum. Het is ook de naam van de oorspronkelijke stolpboerderij, die in 1891 werd opgetrokken als particulier jachthuis. In 1934 was er een grote restauratie ten behoeve van gebruik door de PWN. Het stond leeg toen dichter Elly de Waard en haar toenmalige man en dichter Chris van Geel er terechtkwamen na de brand in hun woning in Groet. Dat was 1973. Een jaar later overleed Chris, maar niet nadat ze samen de plannen hadden gemaakt om het huis te verbeteren en te bewonen. Elly woont er nog steeds en duidelijk is haar hand te zien in de staat van het huis en de tuin, waar ze eigenhandig licht in heeft gebracht. Het huis met twintig kamers was ook door de jaren heen de tijdelijke verblijfplaats van collega-dichters, zoals de Amerikaan Joseph Brodsky: “Je denkt echt beter onder een hoog plafond.”

DOOR: ED BAUSCH

Vorige week vrijdag was de tuin de gedroomde plek en het gedroomde lentemoment voor de presentatie van een nieuw werk van Elly de Waard, haar 20-ste bundel gedichten. ‘Meestal tussen de bomen’. In 1978 debuteerde ze bij uitgeverij De Harmonie met ‘Afstand’. Nog altijd dezelfde uitgeverij maakte nu met de Eerste Bergensche Boekhandel de presentatie mogelijk in de ambiance waar De Waard kon uitgroeien tot een van Nederlands belangrijkste poprecensenten (voor Vrij Nederland en de Volkskrant) en dichter van naam. Ruim 80 jaar is ze nu. Maar onverdroten en met gemak ontving ze een gezelschap van zo’n 60 bezoekers, die veelal op de fiets de tocht naar het Vogelwater hadden ondernomen.

Kleine blauwe bloemen

Ze las er voor en er klonk muziek door de Heemsteedse jazz-zangeres Yvonne Weijers. Zij liet werk van Elly de Waard op muziek zetten en gaat daarmee op tournee. Schrijver Oek de Jong had mooie woorden voor Elly en haar partner, die hij met regelmaat komt opzoeken, ook onder de indruk van het Vogelwater. “Hier in de natuur ben je geworden wie je nu bent, bezonken, maar de wilde Elly dendert ook nog wel eens voorbij.” Enkele regels uit ‘Verklaring’, een van de gedichten uit de nieuwe bundel: De kleine blauwe bloemen in het harde voorjaar/en alles en allen die nog verder zoveel moeite moeten doen/om er te mogen zijn, te kunnen overleven-dáár aan hen/geef ik mijn liefde…Kijk ook op ellydewaard.nl