Afscheid en verwelkoming

Algemeen
Cees Roem en zijn gezin vlak na de onderscheiding
Cees Roem en zijn gezin vlak na de onderscheiding Foto: Ed Bausch

BERGEN - Het waren dagen van afscheid en verwelkoming. Sommige gemeenteraadsleden namen dinsdag afscheid en werden woensdagavond evengoed weer verwelkomd. Voor anderen was het echt een afscheid. Burgemeester Lars Voskuil leidde beide avonden in de Ruïnekerk met vaardige hand en duidelijke woorden. Corona speelde nog steeds een rol, bij het afscheid konden drie leden niet aanwezig zijn, bij de beëdiging liefst vijf. Zij worden later geïnstalleerd en mogen daarom nu nog niet alle stukken ontvangen. Evengoed klonk er, terwijl iedereen was gaan staan de plechtige eed of gelofte: ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ of ‘Dat verklaar en beloof ik’. Waarop de burgemeester steevast volgde met: “Dank u wel en welkom in de Raad.”

DOOR: ED BAUSCH

Koninklijke onderscheiding voor Cees Roem en installatie nieuwe Gemeenteraad

Er waren beide dagen flinke bossen bloemen voor de gemeenteraadsleden. Die stonden voor hun plekje in de Ruïnekerk, die dienst deed als raadszaal voor deze plechtige momenten. Dat alles in afwachting van het betrekken van de nieuwe zaal, ergens rond de zomer in sportcentrum De Beeck. Bij de beëdiging waren de woorden van de burgemeester: “U begint aan een bijzondere taak. Lang niet altijd makkelijk, wel vaak leuk. U zult veel stukken doornemen, u zult complimenten ontvangen uit de samenleving, maar ook kritiek. Vergeet daarbij niet dat wij met elkaar het bestuur zijn, u als raadsleden, het College van Burgemeester en Wethouders, de griffie en de ambtenaren. Als het eens moeilijk mocht zijn dan zijn wij er voor elkaar. Ik hoop op goed teamwork, ook al kunnen onze meningen verschillen.”

Dank aan thuisfront

Bij het afscheid een dag eerder memoreerde de burgemeester, net als de fractievoorzitters, de bijzondere raadsperiode die nu voorbij is. “Een periode waarin keihard is gewerkt in wisselende samenstellingen in de Raad en het College. Ondanks alles mag u met trots terugkijken dat u heeft bijgedragen aan democratie. Laten we dat in deze dagen goed beseffen.” Diverse fractievoorzitters bedankten hun achterban. “Het thuisfront maakt mede mogelijk dat we dit werk kunnen doen.” Voor Cees Roem gold dat ook. Het Bergens Nieuwsblad belde hem naar aanleiding van de Koninklijke Onderscheiding die de burgemeester hem maandag opspelde, als dank voor 16 jaar raadswerk, waarvan 4 jaar als wethouder (

‘Wat u niet wil dat…’

‘Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Dat gezegde is voor Cees Roem zo belangrijk dat hij ze aan de burgemeester aanbod om op te hangen in de nieuwe raadszaal. Ze staan in het Engels in een schilderij van de Amerikaan Norman Rockwell. Een replica daarvan had hij ingelijst. Het jaar 2006 moet voor de VVD-man bijzonder en dynamisch zijn geweest: huwelijk, geboorte oudste dochter (de tweede volgde in 2008) én meteen fractievoorzitter in de Raad van de gemeente Bergen. Mijn gezin heeft mij in al die jaren nooit anders meegemaakt dan als politicus, naast ander werk. En wij zijn hecht gebleven. Daar ben ik heel dankbaar voor.” Met vrouw en dochters mocht hij op het podium zijn decoratie in ontvangst nemen.

Wegen opgeknapt

Roem vindt het opvallend, maar ook blij makend, dat het afscheid van de gemeenteraadsperiode 2018-2022 in een harmonische sfeer plaats kon vinden. “Want in periodes waren de afgelopen jaren niet de leukste in de raad. De een gunde de ander niks. Maar de gemeente ben je ook samen, in periodes heb ik het verbindende wel eens gemist. Scherven lijken nu wel gelijmd, in een ander besef dat we ook een voorbeeld moeten zijn voor inwoners. Agree to disagree, dat is wel mijn motto. Maar wel altijd met respect, ik heb geprobeerd het nooit persoonlijk te hard te maken, binnen en buiten de raad. Een ideologisch verschil zou toch niet tot polarisatie moeten leiden?” Voor mij als mensenmens is dat wel eens moeilijk geweest.” Vooral kijkt Cees Roem terug op al het goede in al die jaren. Van zijn eigen wethouderschap (2010-2014) ziet hij vooral de resultaten op het gebied van infrastructuur. “We hebben toen echt veel gedaan, zoals onder meer de Zeilerboulevard in Bergen aan Zee, de waterhuishouding in de Egmonden, de Hereweg en de Laanweg in Schoorl. Als raadslid kon ik vaak van betekenis zijn voor individuele burgers of ondernemers in een soort ombudsfunctie.

Nu op zangles

“Als je iets als overheid tegen inwoners wilt zeggen, of andersom, bedenk dan goed hoe je dat wilt doen. Hou het beleefd, dan kom je verder.” Cees Roem heeft zijn werk, als organisatieadviseur, en een aantal nevenfuncties. “Een beetje afstand van politiek is wel goed nu. Wel blijf ik bestuurlijk en als coach voor jongeren in mijn partij actief, ook internationaal. Maar we blijven in Bergen wonen, zonder twijfel. Als ergens een burgemeesterschap wenkt zal dat daarom voor mij alleen waarnemend zijn. En ik wil eindelijk op zangles.”

Hier staan 16 van de 21 leden op, vijf anderen konden niet aanwezig zijn