Ingezonden

Project Dorp en Duin

Algemeen
''Het concept-bestemmingsplan inzake Egmond aan den Hoef Noord/Oost en Egmond-Binnen Zuid is derhalve onwettig ''
''Het concept-bestemmingsplan inzake Egmond aan den Hoef Noord/Oost en Egmond-Binnen Zuid is derhalve onwettig '' Foto: Adobe Stock

DE EGMONDEN - De Raad van State besliste woensdag 30 maart bij de Aldi aan de Bergerweg, dat het bestemmingsplan in strijd is met artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Het gemeentebestuur van Bergen had namelijk geen vooroverleg gevoerd met de Provincie aan de hand van een globale schets van het ontwerp bestemmingsplan van de gemeente.

Door: Piet Koonen

Deze situatie doet zich óók voor bij de gemeentelijke bouwplannen ten aanzien van Egmond aan den Hoef Noord en Oost. Door de incorrecte handelwijze van het gemeentebestuur van Bergen komt ook de bereidheid van de Provincie om mee te werken aan nieuwbouwprojecten erg onder druk te staan. Zo is op de kortere termijn medewerking van de Provincie nodig bij de woningbouwplannen op het terrein van St. Adelbert. Verder kan de Provincie de gemeente Bergen een reactieve aanwijzing geven, indien de Gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt. Van dit recht kan de Provincie gebruik maken, wanneer ze bezwaren heeft tegen een deel van het vastgestelde bestemmingsplan of de geldende bestemming wil handhaven. 

Onwettig

Het concept-bestemmingsplan inzake Egmond aan den Hoef Noord/Oost en Egmond-Binnen Zuid is derhalve onwettig. Op belangrijke hoofdzaken in het concept-bestemmingsplan zijn er inmiddels zoveel belangrijke wijzigingen aangebracht, dat er sprake is van een totaal nieuw plan. Ook hierdoor zal een nieuw concept-bestemmingsplan nodig zijn. Tenslotte wijzen wij erop, dat in onze provincie 17,5 duizend panden al minstens een jaar leegstaan.