Nieuwe voorstelling ‘Oorlog aan Zee’

Algemeen
De voorstelling maakte veel emoties los
De voorstelling maakte veel emoties los Foto: Ivo de Rooij/Stock RM

BERGEN - Veertien jaar geleden werd in Bergen een bijzondere locatie-voorstelling gespeeld: ‘Oorlog aan Zee’, over de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Bergen. Het stuk was een groot succes, mede omdat het gebaseerd was op authentieke getuigenissen van Bergenaren. 1 mei worden audities gehouden voor een nieuwe editie van deze voorstelling.

De voorstelling maakte veel emoties los, zowel bij jonge als oudere toeschouwers. De slotscène was een bevrijdingsfeest waarin niet alleen de herwonnen vrijheid werd gevierd, maar waar ook de slachtoffers van de oorlog werden herdacht. Tevens werd er gekeken naar de toekomst en – geheel in de geest van 4 en 5 mei – gewaarschuwd dat we onze vrijheid en democratie niet als iets vanzelfsprekends mogen ervaren. Deze twee kernwaarden moeten beschermd en gekoesterd worden en helaas… veertien jaar na dato, met de oorlog in Oekraïne, is deze problematiek weer angstig actueel geworden. 

Geschiedenis

‘Oorlog aan Zee’ toont gedifferentieerd beeld van de geschiedenis. De opkomst van het nazi en NSB regime ging gepaard met ontwikkelingen die ons ook heden ten dage helaas bekend voorkomen: aanwakkering van rassenhaat, fake news, intimidatie van politieke tegenstanders, zaaien van angst, ontwrichting van het parlementaire proces, autocratisch ingestelde leiders. Kijkend naar de praktijken van een partij als Forum voor Democratie of naar een land als Rusland dan zou de angst je om het hart moeten slaan. Het lijkt erop dat zij wél hebben geleerd van het verleden, alleen… helaas de verkeerde dingen. Kortom: hoogste tijd voor een reprise van ‘Oorlog aan Zee’ en deze keer in de sfeer van het jaarthema 2022 van het 4 en 5 mei comité: ‘Vrijheid in verbondenheid’, ook met Oekraïne.

Audities aanmelden

‘Oorlog aan Zee’, dat uit 5 eenakters bestaat, is door schrijver Chris Houtman grondig herschreven. Het is filmischer en spannender geworden en geactualiseerd. Op 1 mei worden er audities gehouden voor dit bijzondere project, dus als je mee wilt spelen, meld je dan aan bij: Productie.oorlogaanzee.audities@gmail.com. Je kunt tijdens de auditie kennis maken met het regieteam, bestaande uit Wessel Braaf, Simon Brommer, Rozemarijn van Groeningen en Harm-Ydo Hilberdink. Ook zijn we op zoek naar een talentvolle jonge fotograaf en/of filmer die het repetitieproces en de voorstelling wil vereeuwigen. De speelperiode is tussen 29 september en 9 oktober.