Iedereen helpt de in Bergen aan Zee terechtgekomen gezinnen

Algemeen
Met trainer Gerard Plijter op de voorste rij van links naar rechts Maxim, Alexey, Cas, Nemo, Denis, Ruslan. Tweede rij, staand van links naar rechts Yonatan, Duuk, Den, Ernst, Abel. Maxi, Alexey, Denis, Ruslan en Den zijn uit Oekraïne.
Met trainer Gerard Plijter op de voorste rij van links naar rechts Maxim, Alexey, Cas, Nemo, Denis, Ruslan. Tweede rij, staand van links naar rechts Yonatan, Duuk, Den, Ernst, Abel. Maxi, Alexey, Denis, Ruslan en Den zijn uit Oekraïne. Foto: Ed Bausch

BERGEN - “Ga er maar aan staan, denk je het in….” Net als bij zovelen in het hele land zoekt Bergense Corine de Jager naar woorden voor de toestand die miljoenen Oekraïners overkomt. Haar man is lid van Rotary Bergen en samen met vriendin Fieny Pijls en andere leden van de vereniging en veel anderen, inwoners en ondernemers, spant ze zich naast haar dagelijks werk in om de vluchtelingen die in Bergen aan Zee terecht zijn gekomen te helpen een weg te vinden. “Niemand weet hoe lang dit gaat duren, dus die gezinnen moeten nu in een ritme zien te komen en zich gesteund weten.”

DOOR: ED BAUSCH

“Je helpt, dat moet nu”

In Bergen aan Zee is direct onderdak geboden aan een moeder met haar zoon en een echtpaar met tien kinderen, allen als wees geadopteerd. “Een soort gezinsweeshuis van drie meisjes en zeven jongens was het daar in het oosten van Oekraïne. De familie Stroomer heeft meteen ruimte geboden in het appartementencomplex Eyssenstein, de bedden kwamen uit het nu toevallig niet meer in functie zijnde hotel Prins Maurits. En van alle kanten uit de Bergense samenleving werden spullen gebracht.” “Dan zie je de kracht van zo’n netwerk als de Rotary en de ruimhartigheid van ondernemers. Ook de stichting Breath Care for Kids van de Oekraïnense oud-voetballer Levhen Levchenco helpt de miljoenen vluchtelingen. Zijn stichting doet dat vanuit Engeland in diverse landen.“

Vertaalknop

“Fieny en ik zijn vooral behulpzaam als intermediair om van alles te regelen, contacten te leggen. Met de voedselbank, de gemeente voor de inschrijving, de bank, met fietsen, met boodschappen doen, met vervoer, met de huisartsen, tandartsen kappers en dergelijke. Met Nederlandse les in het Vredeskerkje, met de scholen, de Van Reenenschool (daar zijn nu, ook uit andere opvangplekken, inmiddels 30 kinderen uit Oekraïne op school) en de A. Roland Holstschool en de PCC aan de Loudelsweg. Het is, ook voor onze eigen kinderen, een heel bijzonder iets waar we in terecht zijn gekomen.” Voortdurend word ze gebeld en praat ze terug via de vertaalknop op de telefoon. Wat een wonder dat zoiets bestaat, denk je nu. Want de vluchtelingen spreken nauwelijks Engels. Sommige kinderen beginnen al zinnetjes in het Nederlands te zeggen.

Voetballen

Tom Pedroli van VV Bergen spande zich in om een aantal van de kinderen te kunnen laten voetballen. Hij zorgde voor tenues en bereidheid bij de club. Woensdag mochten Maxim, Alexey, Denis, Ruslan en Den op ‘De Kiefthoek’ trainen met hun Nederlandse leeftijdgenootjes. Volgende week vertelt gemeentelijk gebiedsregisseur Monique Klaver meer over de opvang in de verschillende kernen van de gemeente.

Veert

Poiu