Koningsgezind of niet: oranje waren we

Algemeen
Uitbundig Egmond aan Zee
Uitbundig Egmond aan Zee (Foto: Ed Bausch)

BERGEN/SCHOORL/EGMOND AAN ZEE-We kunnen het nog, en hoe! Het dorp Bergen bewees zich als een Koningsdagmagneet voor de regio en trok bezoekers van heinde en verre voor een heel breed programma, breder dan ooit. Het organisatiecomité mag geprezen worden om zo’n lange dag voor elkaar te krijgen en om de inwoners van de gemeente zo bij elkaar te brengen. Het was een dag die veel weg had van eerdere onbevangen edities. Welk land heeft nou zoiets, dat iedereen zo zichzelf kan zijn, dat er van alles kan en dat het toch allemaal zo goed als zonder wanklanken gaat?

door Ed Bausch

Prachtige burgemeestersbas

Burgemeester Lars Voskuil is ook een man van het feest, maar gevoel voor plechtigheid valt hem zeker niet te miskennen. Hoe bijzonder is het dat een burgemeester zich voor een grote menigte, de muziekkorpsen en de scouting opstelt achter de microfoon en het Wilhelmus gaat zingen? “En”, zei hij, we houden het niet bij het eerste en meest bekende couplet.” Dus volgde ook het zesde couplet dat ook rept over ‘het verdrijven van de tirannie, die mij mijn hart doorboort’. Uit het hoofd zong hij, hoewel hij ook zei eigenlijk geen teksten te kunnen onthouden. De kinderburgemeester, Thomas Meereboer wenste daarna iedereen een prachtige dag. De oldtimers waren op dat moment al uit Bergen aan Zee komen aanrijden. Vroeger werden er dus nog leuke auto’s ontworpen. Uit de uitlaten kwam een geur, waarvoor je nu een vergunning zou moeten aanvragen en die je waarschijnlijk niet zou krijgen….

Dank aan de doorwerkers

In Schoorl heerste een gemoedelijkheid, met een kleine kleedjesmarkt bij het Klimduin en een enkele muzikant. In de Egmonden was naast de kleedjes en kleine maar dierbare activiteiten in de andere kernen Egmond aan Zee de trekker. Bijna alle winkels open, strandgewandel en stevige rock op het Burgemeester Eymaplein. Gewoon zonder tentje, op het gras klonken de regels ‘That’s alright mama, anyway you do’. Uit Elvis Presley’s ‘Shake, rattle and roll’, uit 1954. Nou, dat deed heel Nederland, hoe en waar dan ook. Terug in Bergen waren het de rock’n roll jurken bij Dansen bij Jansen op het terrein van de Ruïnekerk. Rock-a-billy, klein drumstel, staande bas, zanger/gitarist. Hoe simpel en hoe leuk. Je noemt een dag Koningsdag en een heel land viert simpel haar vrijheid. Met veel dank aan allen die woensdag gewoon werkten, in de zorg, aan de pomp, bij de politie, voor het tappen van de biertjes en op al die andere werkplekken.

Wilhelmus
Oldtimers
Schoorl
Afbeelding
Jurken