Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Column HVB mei

Algemeen

Het is, gezien de actualiteit, louter toeval dat in de voorjaarskroniek van de HVB twee artikelen aan vluchtelingen gewijd zijn. Het eerste artikel, van Annelies en Eric van der Wal, gaat over een vader en zoon in de achttiende eeuw die, ondanks de niet malse straffen, op bedeltocht gaan. In de beschrijving van de verhoren na hun aanhouding door de baljuw van Bergen, blijkt dat de vader, die in Amsterdam woont, soms wel werk heeft, onder meer als zeeman. Hij lijkt op de vlucht te zijn wegens brandstichting, dat wordt niet helemaal duidelijk. Of hij gestraft is, weten we niet, wel dat hij een jaar later aanmonstert als matroos bij de VOC.
In het andere artikel beschrijft Dirk Nolson een opvangkamp aan de Kerkedijk (zie de foto) waar tijdens de Eerste Wereldoorlog allerlei volk werd ondergebracht dat door de oorlog op drift was geraakt. We moeten denken aan deserteurs en dienstweigeraars uit de oorlogvoerende landen; aan zwervende vluchtelingen - Nederland bood onderdak aan ruim een miljoen vluchtelingen, voornamelijk uit België; en aan van revolutionaire ideeën of spionage verdachte personen. In de gemeenteraad van Bergen was men in eerste instantie niet blij met het kamp. Men vond het mensen van minder allooi, was bang voor te weinig voedsel in het toeristenseizoen en van mening dat er elders veel meer plaats was. Dit komt ons wel een beetje bekend voor. Daarnaast was de minister van Oorlog niet erg gecharmeerd van de hoge huur die door burgemeester Jacob van Reenen, heer van Bergen en daarmee eigenaar van de grond, werd gevraagd. Maar misschien juist om die reden kwam het kamp er toch. De leefomstandigheden waren matig, het communistische lid van de Tweede Kamer David Wijnkoop noemde het kamp met flinke overdrijving het ‘Siberië van Nederland’. U kunt er meer over lezen in de Bergense Kroniek, die u in de boekhandel kunt kopen voor € 9,95. Maar u bent natuurlijk veel voordeliger uit met een lidmaatschap van € 16, waarvoor u twee kronieken krijgt en af en toe een Themanummer of een Wandelboekje.

Door: Theo de Graaff

Column HVB mei 2022

Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:16
Afbeelding
Film van de Week: All the Beauty and the Bloodshed Cultuur 26 jan, 12:44
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Ecodorp: een prachtige proeftuin voor de hele gemeente Algemeen 26 jan, 11:02
Afbeelding
Rubriek: Uit het College Column 26 jan, 10:53
Afbeelding
Viering eeuwfeest Ten Holt uitbundig gevierd Algemeen 26 jan, 10:51
Afbeelding
Slotkwartier Egmond: 'Zal een Raads Informatie Avond uitkomst bieden?' Algemeen 26 jan, 10:41
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Waar blijft de tijd in dit nieuwe jaar? Gedicht Henriëtte Henskens 26 jan, 10:03
Afbeelding
Vandaag 7 jaar geleden in Egmond aan Zee Algemeen 25 jan, 16:23
Afbeelding
Spannende strijd om Nederlandse titels bij NK 10 km Groet uit Schoorl Run Sport 25 jan, 16:21
Afbeelding
Boswachters zoeken leukste hond van Schoorl Algemeen 25 jan, 15:48
Afbeelding
Tijdelijk onderdak voor BSG-scholieren in mytylschool Algemeen 25 jan, 15:39
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.