Eerste les maakonderwijs op basisschool de Branding

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

REGIO - De gemeenten Bergen, Heiloo en Uitgeest zijn officieel gestart met het pilotproject lesmodules voor circulair maakonderwijs op drie basisscholen. Zeventien leerlingen van basisschool De Branding in Egmond aan Zee hadden deze week de primeur met het volgen van de eerste les van de module wol en textiel. In het kader van dit thema leren kinderen hoe je spullen weer kunt repareren en hoe je zelf iets maakt.

“Onderwijs is voor ons een belangrijk onderdeel binnen de doelstellingen voor een circulaire economie. We hebben in de toekomst ontzettend veel makers nodig en we willen kinderen leren waarom je zuinig moet zijn met grondstoffen”, legt wethouder Erik Bekkering uit.

Textielberg

Textiel is een zeer vervuilende keten en na gebruik worden veel kleren vaak weggegooid. Daardoor is in Nederland een enorme afvalberg van textiel. Om daar meer bewustzijn over te creëren, gaan de kinderen samen met hun leerkracht en experts aan de slag met wol en andere materialen. Bij deze afvalstroom staat het idee om vriendelijker en langer met je kleding om te gaan centraal.

Schaap in de klas

Tijdens de eerste les nam schaapsherder Marijke Dirkson uit Egmond de kinderen mee in het verhaal naar de oorsprong en het gebruik van wol. Tot in de jaren ‘80 was er in Nederland een bruisende wolindustrie, maar tegenwoordig is wol vaak een afvalproduct. En dat is zonde! Daarom gingen de leerlingen aan de slag met de wol van de schapen van Marijke en leerden ze spinnen en vilten. Dit laatste gebeurde onder begeleiding van experts vanuit het atelier van Claudy Jongstra, een bekende Nederlandse wolkunstenares. Marijke had twee van haar schapen bij zich en dat maakte haar verhaal levensecht.

Met je handen werken

Carice uit groep zeven is heel blij met de les. Ze maakt ook weleens wat, zegt ze. Als ze vraagt waar ze wol kan kopen, krijgt ze van Marijke een zak wol mee. Andere leerlingen bestellen meteen sloffen bij haar. De klas maakt kleedjes van wol die ze vilten met zeep en warm water. In de vensterbank liggen de kleurige kleedjes te drogen. Als de viltles afgelopen is, kondigt lerares Jorrien aan dat ze volgende week gaan spinnen en weven. Er klinkt gejuich van een aantal kinderen, waaronder Carice.

Vaste lessen

Het is de bedoeling dat leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Bergen, Uitgeest en Heiloo in de bovenbouw jaarlijks een aantal weken achter elkaar maakonderwijs gaan krijgen. De lesmodules staan in relatie tot afvalstromen. Wethouder Peter van Diepen van Heiloo: “We gaan in het najaar de module ‘fietsen repareren’ ontwikkelen. Daar zijn ook heel veel scholen enthousiast over. We willen van kopen, consumeren en weggooien naar hergebruiken, repareren en maken.”

Afbeelding
Afbeelding