‘Je kunt er weer doorheen kijken’

Algemeen
Marije hoog op de steiger
Marije hoog op de steiger (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - Best wel een oud gebouw, zou je als oppervlakkige beschouwer denken van de Bergense Petrus en Pauluskerk. Maar nee, pas in 2024 kan het 100-jarig bestaan worden gevierd. Nou ja, in de huidige Bergense sloopwoede halen veel gebouwen en woningen dat niet eens. Het Bisdom Haarlem slaagt er nog steeds in om budgetten te vinden om het markante gebouw aan de Dorpsstraat op peil te houden. Het aanzien vanuit de Molenstraat aan de achterkant is trouwens ook niet mis. De glas-in-loodramen aan de oostkant hebben het nog lang volgehouden, maar moesten toch voor het eeuwfeest worden vernieuwd. “Het lood heeft een eindige levensduur, uiteindelijk wordt het broos en krijg je lekkage”, vertelt Marije Wolfswinkel. Glasatelier Lichtraamwerk heet het bedrijf van de Noord-Scharwoudse. Op 22 maart haalde ze de 29 panelen eruit, nu zitten ze er weer in en is ze bezig met afwerken. Het is voor haar een middelgrote klus, maar wel haar eerste voor de Petrus en Paulus Kerk.

door Ed Bausch

Marije Wolfswinkel vernieuwt glas-in-lood in de Petrus en Pauluskerk

“In het atelier heb ik het lood er tussenuit gehaald, sommige ruitjes vielen er al bijna uit. Een aantal ruitjes moesten worden vernieuwd, dat gebeurt in Duitsland. Het is mondgeblazen antiekglas.” Pas als je binnen op de steiger staat besef je hoe imposant groot één zo’n raampaneel met al die glas-in-lood-glaasjes eigenlijk is. Dan zie je hoe het met cement in de kerkmuren wordt verankerd. En pas binnen zie je hoe mooi het is als de zon binnen valt. Dan wordt de hele kerk in een gefilterd licht van zachte kleuren gezet. Aan de westkant is dat ook zo.

Van te klein naar aan de grote kant

Niet zo oud dus, deze kerk. Maar wat heeft het gebouw allemaal aan zich voorbij zien trekken in die bijna 100 jaar, daar aan de Dorpsstraat? Het aanzien aan de achtergelegen Molenstraat is trouwens ook niet mis, met ook de Nieuwe Beuk er aan vast. Het markante gebouw schurkt wat tegen het dorpscentrum aan, er ligt een mooi dromerig veldje naast. De naastgelegen pastorie, aan de westkant is het enige dat resteert van de kerk die er eerder stond, ontworpen door Th. Asseler. Dat gebouw werd destijds te klein. De huidige kerk is momenteel dan weer wat groot, gezien de omvang van de parochie…zo golft de tijd heen en weer. Wie zal zeggen hoe het over honderd jaar zal zijn. Is het dan nog een kerk, of Theater Bergen, om maar iets te noemen? De huidige kerk is van de hand van de Bergense architect J. C. Leijen (1876-1958). In het interieur vind je werk terug van Jaap Min (1914-1987): het altaar, de kruiswegstaties en een wandschildering van het Mirakel van Bergen. Kunstschilder Min maakte in heel Nederland ook veel glas-in-lood, en glas-in-beton.

Kerk bijna dagelijks open

De panelen waar Marije aan werkte hadden geen figuren, gewoon stukken gekleurd glas. Ze heeft meteen verstevigingen aangebracht, met roetjes, ze wijst aan hoe de verbindingen zijn. Het Bisdom zorgt goed voor het gebouw. Dat is iedere werkdag geopend van 09.00-12.00 uur. De Mariakapel aan de oostkant is iedere dag open van 09.00-17.00, behalve momenteel op zaterdagen. Loop er eens binnen, er is heel veel te zien. Ook al is het aantal parochianen momenteel wat laag, een echt groot gebouw is wel fijn om even in te vertoeven. En dan even mijmeren en kijken naar het werk dat Marije met haar ambacht verrichtte. Je kunt weer naar buiten kijken, nu. Naar de hoge bomen in lentetooi.

Kijk ook op lichtraamwerk.nl. Daar zie je meer over het ambacht van Marije Wolfswinkel, op verschillende plekken in Noord-Holland.

Met haar vinger wijst ze de verstevigingen aan