“Iets in gedachten nemen”

Algemeen
Van links naar rechte Theo en Elly Schotten en Ingrid van der Aart
Van links naar rechte Theo en Elly Schotten en Ingrid van der Aart (Foto: Ed Bausch)

BERGEN  -“We moeten nu een stukje omlopen, tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw konden we makkelijk het spoor van Bello oversteken, nu ligt daar de drukke Dreef. Dus lopen we een stukje om.” Dat past dus goed bij de Omloop, de Stille Omloop. Loop je mee, dan stap je in een traditie van 600 jaar. “Normaal zoek je elkaar op om wat te kletsen. Om 06.00 uur op zondag 29 mei kun je elkaar opzoeken om stil te zijn. Dan vertrekt bij de Ruïnekerk de Stille Omloop. “En stil is echt stil, zwijgend”, zegt Elly Schotten. Ze nam het stokje over van haar man Theo. Een symbolisch stokje van 600 jaar oud. De tocht is ooit ontstaan om stil te staan bij de gebeurtenissen na de Elisabeth zondvloed en het daaruit voortgekomen Mirakel van Bergen en de spectaculaire opkomst van Bergen als bedevaartsoord. “Er is geen aanmelding, iedereen kan gewoon komen. Na afloop is er een gratis ontbijtje in de Ruïnekerk. Zijn we met velen, dan breken we de broodjes.”

door Ed Bausch

Stille Omloop een prachtige traditie

“Iedereen is welkom, gelovig of niet.” 29 mei is het slotstuk van de herdenking 600 jaar Mirakel van Bergen. “Het zou best kunnen dat de belangstelling om mee te lopen opeens weer groeit”, zegt Elly, parochievrijwilligster van de Petrus en Pauluskerk. “Door de eeuwen heen schommelde het aantal deelnemers wel vaker. Je hoeft niet gelovig te zijn om mee te lopen. De verrijking is dat je al lopend in je eigen gedachten kunt zijn. Ja, dat is misschien in deze onrustige best wel bijzonder. Maar je merkt, als je echt stil bent, dat andere zintuigen meer gaan werken: horen, ruiken, kijken.”

Drie rondjes om de kerk tot besluit

Ook andere steden en dorpen hebben wel stille omlopen. In Bergen gaat de route vanaf de Ruïnekerk door de Dorpsstraat, via de oversteek naar de Dr. Van Peltlaan, de Van Borselenlaan, Natteweg, Koninginneweg, Oude Natteweg naar het Kapellaantje aan de rand van Saenegheest. Daar waar ooit de bedevaartskapel stond is er een moment van stilstaan. En dan gaat het terug via de Kerkedijk, de Russenweg. Eindigend met drie keer rond de Ruïnekerk lopen. “Pas daarna mag er weer geluid uit je mond komen.”

Tijd van beleving

“Misschien past het wel goed in de tijd nu, ook na onze ervaringen met corona, toen stilte meer over ons viel en velen die ook wel zijn herwaarderen. Het is nu ook een tijd dat het beleven van iets met elkaar hoog wordt aangeslagen. Gevoel voor rituelen, vanuit geloof of niet, is gegroeid. Het was altijd om 06.00 uur. Dan is er gewoon nog veel stilte. Je kunt gewoon iets in gedachten nemen, al wandelend.” Wie weet. Elly en Theo Schotten en Ingrid van der Aart, ook verbonden aan de parochie, zijn heel benieuwd en hopen dat een bijzondere traditie sterk blijft, voor iedereen.