Raapstelen en krulsla: Herenboeren maken vliegende start in Bergen

Algemeen
Maarten en boer Reinout op het zelfgemaakte bruggetje en land op de achtergrond
Maarten en boer Reinout op het zelfgemaakte bruggetje en land op de achtergrond (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - Nauwelijks twee jaar nadat de gedachte opkwam is Reinout Halbertsma als boer aan de slag voor de landbouw en is Ledjaar van Houten net begonnen om de komst van vee voor te bereiden. De eerste zaterdagen met het uitreiken van groentepakketten zijn achter de rug. 245 personen hebben voor zichzelf en hun familieleden (“totaal 500 monden”) het inleggeld voldaan waarmee Herenboeren Coöperatie Bergen kon starten als tak van een landelijk concept. En er staan al kandidaten op de wachtlijst. “Ja, het is best snel gegaan. Het geeft aan dat er echt behoefte is aan andere vormen van omgaan met voedsel,” zegt vice-voorzitter Maarten Schiphorst, terwijl we over het land lopen tussen Nesdijk en Groeneweg.

door Ed Bausch

‘We hadden ook wat geluk met het vinden van de grond’

Knap werk dus van het coöperatiebestuur. “We hadden ook wat geluk met het vinden van de grond hier achter de velden van Honk- en Softbalvereniging The Bears, net ten zuiden van de ringvaart van de Bergermeer, die evenwijdig loopt aan de Nesdijk. En ook aan de andere kant van de Groeneweg hebben we wat grond, voor de fijne teelt en onze tunnelkassen. We hebben flink wat gedaan om de grond geschikt te maken en de akkers staan er nu goed bij. De graslanden liggen klaar voor het vee. En we zijn in overleg om te komen tot een rij fruitbomen.”

Samenwerking met sportclubs

Het is niet niks om in korte tijd zoiets te realiseren, er komt veel overleg bij kijken met allerlei instanties. “Hier hebben we het geluk dat we gebruik kunnen maken van de paden en gebouwen van de sportverenigingen, Honk- en Softbalvereniging The Bears en handbalvereniging Berdos. Via een bruggetje, met vrijwilligers gemaakt, kom je via de sport bij ons. De uitgifte is op zaterdagen op het pleintje voor de kantine van The Bears. Daar mogen we straks ook onze koelcel plaatsen. Dat hielp allemaal enorm mee. We pachten de grond voor de akkers en het vee voor vijftig jaar van iemand die ons gunstig is gezind. Die heeft voor ons de grond gekocht. Twintig hectare, dat is zo’n beetje de standaard.”

“Mensen zijn hier rijp voor”

“We doen aan zogeheten strokenteelt, dat is goed voor het samenspel van de groente op de grond, het bodemleven en de insecten. Alles heeft een functie in de cirkel. De coöperatie was de eerste van Herenboeren in Noord-Holland, er komen nu op meer plekken in de provincie Herenboerderijen tot stand. Je merkt dat veel mensen rijp zijn voor deze manier van met voedsel omgaan. Het is ook heel mooi dat je voor zoiets kunt terugvallen op een landelijke organisatie. Die heeft bijvoorbeeld de boeren gezocht. Dan ga je meteen stappen vooruit. De leden van de coöperatie zijn eigenlijk producent en consument tegelijk. Wie wil kan de boer helpen. Machtig mooi werk.” 

Kijk op duinstreek.herenboeren.nl.

Maarten Schiphorst op het land, met op de achtergrond de Nesdijk