‘Het kerkje bij de zee’ nu in het museum

Algemeen
Bea van Duin-de Goede en Rob van Duin met het model van de R.K. Kerk bij de aanbieding aan het Museum van Egmond
Bea van Duin-de Goede en Rob van Duin met het model van de R.K. Kerk bij de aanbieding aan het Museum van Egmond (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Het Museum van Egmond heeft een nieuwe aanwinst, nl. de R.K. kerk van Egmond aan Zee. Het model is in 2004 kundig vervaardigd door Jos van Duin ( 1940-2020). Hij bezat geen bouwtekening, maar nam de maat van een steen en telde het aantal stenen. Jos heeft er letterlijk zijn ziel en zaligheid ingelegd. Hij was enorm verknocht aan ’Het kerkje bij de zee’ een lied over deze kerk dat hij vele malen als koorlid (dat was hij ruim veertig jaar) heeft gezongen.

Schaalmodel krijgt vaste plek in de collectie

Neef Rob van Duin heeft de afbeeldingen van de ramen opnieuw aangebracht op schaal en precies in de volgorde van de ramen in de kerk. Voor de ramen aan de voorzijde heeft Kees Kager speciaal nog foto’s gemaakt van binnenuit. De kerk, gewijd aan ‘Maria Immaculata’ ofwel Maria Onbevlekt Ontvangen is in gebruik geweest van 1904 tot 1 september 2019.

Honderdjarig bestaan

Jos maakte het model ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de kerk in 2004. Het heeft een gleuf in het dak, want het diende als spaarpot voor de restauratie en heeft veel opgebracht. Het schaalmodel krijgt een plek in de vaste collectie  bij de andere schaalmodellen. Voorlopig staat het te pronken op de leestafel van het museum  als een blijvende herinnering aan het prachtige kerkje. Het plan is dat er appartementen van worden gemaakt. Velen denken met ontroering terug aan de kerk waar zoveel herinneringen liggen.

Informatie

Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. Open t/m 31/10 elke middag van 14 – 17 uur. Tevens woensdagavond 19 – 20.30 met demonstraties netten boeten. Entree €4,- 4 t/m 17 jaar € 2,- inclusief een van de museumquizzen. Gratis toegang met museum- of donateurskaart. Rolstoeltoegankelijk.

Zie www.museumvanegmond.nl