Derper Arjen Zwart maakt nieuw fotoboek

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Arjen Zwart)

EGMOND AAN ZEE/BERGEN - Zwart is de naam. Dus de kans is groot dat we te maken hebben met iemand uit Egmond aan Zee. Arjen Zwart is er geboren en getogen en er nooit weggeweest. Maar hij is er ook vaak niet. Op reis met de fotocamera. “Toen ik nog helemaal niet wist dat ik het fotograferen in me had, was mij al wel ‘I love you’, opgevallen, een fotoboek van Ed van der Elsken. Die reisde de hele wereld over met zijn camera en werd wereldberoemd met zijn foto’s. Dus ik sloeg ook aan het fotograferen, in de jaren ’80. In 1986 zou ik over land naar India gaan. Mijn vader zei dat ik toch wel mijn camera moest meenemen. Zo begon ik, ik kreeg het lef om zomaar mensen op de foto te gaan zetten. Het was een hele stap dat ik dat deed en dat de mensen mij foto’s van hen lieten maken.”

door Ed Bausch

Gypsy-foto’s tot en met 2 juli te zien bij boekhandel in Bergen

Een opleiding tot fotograaf heeft Arjen niet gevolgd. Maar hij is het zeker geworden. Hij maakt werk in opdracht, zoals onlangs voor de ambassade in Turkije. Maar vooral maakt hij vrij werk en kan ervan leven. Zuid-Oost Azië, Turkije, daar komt hij vaak. “In 2001 was ik in Istanbul en hoorde muziek op straat, ik zag de muzikanten, kwam in contact en wilde meer van hen, Roma-zigeuners, weten. Hoe leven ze, hoe leven hun kinderen, geven zij weer door wat ze zien van de leefstijl van hun ouders? Door de vriendschap kon ik in hun leven kijken.”

Slome documentatie

In een periode van achttien jaar maakte hij foto’s van de familie, een paar keer per jaar kwam hij er. Zo is het een uitgebreide inkijk geworden in de Roma-gemeenschap. “Een dochter heeft inmiddels vijf kinderen. Mijn werk kun je ook zien als slome documentatie. Het is werk uit een wereld die in mijn hoofd zit, in mijn innerlijk is gaan zitten. Je kan mijn werk sowieso zien als uitingen uit een innerlijke schuilplaats, of een verlangen naar ‘Arcadia’. Dat is een regio in Griekenland, maar het woord staat ook symbool voor herderlijke harmonie met de natuur.”

‘No one dies at a gypsy wedding’

Arjen maakte al diverse boeken. ‘Het jochie uit Derp’ reist met zijn boeken en foto’s langs tentoonstellingen, internationaal. Op 25 juni om 16.00 uur wordt zijn nieuwste en prachtig vormgegeven boek gepresenteerd in de Eerste Bergense Boekhandel, waar hij signeert en vertelt over zijn reizen en met name naar deze Roma-familie. Achterin het boek, ‘No one dies at a gypsy wedding’ staan dagboekfragmenten. In de achterzaal van de boekhandel is een tentoonstelling ingericht met een aantal van de foto’s. Die maken diepe indruk door hun directe indirectheid. Ze zijn bijna niet te omschrijven, die prachtige registraties van een familie die vol aan het leven is. Het zijn foto’s in zwart wit (“Zwart ja, haha”), maar je proeft de intense kleuren van een gepassioneerd leven elders.” Arjen Zwart wil graag nog zeggen hoe bijzonder de boekhandel in Bergen is, met door de jaren heen al die tentoonstellingen te midden van de boeken. “Het is voor mij heel bijzonder juist op die plek te mogen exposeren.” De tentoonstelling is vrij te bezoeken, Oude Prinsweg 11, tegenover de Ruïnekerk. Kijk ook op arjenzwart.com.