Basisschool De Windhoek opent nieuw kooklokaal

Algemeen
Leerlingen van basisschool De Windhoek maken traktaties in hun nieuwe kooklokaal.
Leerlingen van basisschool De Windhoek maken traktaties in hun nieuwe kooklokaal. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - Maandag 20 juni openden acht leerlingen van De Windhoek in Egmond-Binnen een splinternieuw kooklokaal. De kinderen die met behulp van een quiz geselecteerd waren, mochten elk het lint voor hun groep doorknippen. De nieuwe kookstudio werd meteen in gebruik genomen om een feestelijke traktatie te bereiden én op te eten.

Structureel aanbieden van kooklessen

‘‘Het structureel aanbieden van kooklessen was allang onze grote wens.’’ Aan het woord is Gitta de Regt, directeur van De Windhoek. ‘’Het past goed bij het afwisselende rooster dat wij als school willen aanbieden. Naast programmeren, techniek en drama-les zijn wij dit jaar begonnen met kooklessen. Voorheen gebruikten wij daarvoor een kleine ruimte met beperkte mogelijkheden. Daar ontstond het idee om een lokaal om te bouwen tot een kookstudio.’’

‘’Samen met verschillende partijen hebben we een professionele keuken ontwikkeld en ingericht, die geschikt is voor kinderen van groep 1 tot en met 8. In de plinten zijn opstapjes verwerkt, zodat ook de kleuters hier aan de slag kunnen. De keuken is van alle gemakken voorzien met RVS werkbladen, spoelruimtes, ovens, magnetrons, vaatwassers en koelkasten en is voorzien van alle kook- en bakbenodigdheden. Iedereen de heeft geholpen bij de realisatie van ons kooklokaal willen wij bij deze ook heel hartelijk bedanken.’’

‘’Wij ontwikkelen een eigen leerlijn koken, waarbij de kinderen via de recepten werken aan begrijpend lezen en rekenen en tegelijkertijd met hun handen bezig zijn. Zo krijgen deze schoolvakken meer betekenis. En het is goed om te zien hoe wij producten uit onze eigen moestuin nu kunnen verwerken tot gezonde gerechten. Maar ook het maken van traktaties en hapjes voor feestelijke gebeurtenissen kunnen we nu met de kinderen samen doen. En dat kan vanaf deze week in ons mooie nieuwe kooklokaal en daar zijn wij heel erg blij mee én trots op.’’