Gastcolumn Duinstichting juli 2022: Joop de Wit

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Gastcolumnist van de Duinstichting voor de maand juli is Joop de Wit (Gouda, 14 januari 1948). Joop is natuurgids in de Schoorlse Duinen, getrouwd met Ineke, 3 kinderen en 5 kleinkinderen. In zijn werkzame leven was Joop technisch programmeur en software-designer en job analist in Hengelo.

Gids in de Schoorlse Duinen, in de ban van natuur

Joop is van jongs af aan geobsedeerd door de natuur en dat is zo gebleven. 22 jaar geleden kocht hij een vakantiehuisje in Schoorl en sinds zijn pensioen in 2011 woont hij ruim de helft van het jaar in Schoorl en de andere helft in Hengelo. Al ruim veertig jaar is hij in zijn vrije tijd natuurgids bij IVN en KNNV, waarvan hij actief lid is Joop is intussen negen jaar vrijwilliger bij Staatsbosbeheer (SBB) in de Schoorlse Duinen en tevens lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Joop is lid van het platform Schoorlse Duinen van SBB en stelde 28 juni de veldtocht samen voor de provincie. Daaraan namen deel de vijf gebiedspartijen, waaronder de Duinstichting, voor de evaluatie van het nieuwe beheerplan, waarbij achtereenvolgens de Mariavlakte/Frederiksveld, de Kerf, het Van Steijnbos, het Leeuwenkuilbos en twee bosjes, opgenomen in grijze duinen in Camperduin bezocht werden.

Gastcolumnist Joop de Wit: ‘Wat kun je je beter wensen dan natuurliefhebber te zijn in Schoorl te wonen en vrijwilliger te zijn bij Staatsbosbeheer als natuurgids? Sinds een jaar of negen leid ik mensen in alle leeftijden rond in de schitterende natuur van de Schoorlse duinen. Via vaste programma’s die op de website te vinden zijn, maar ook op familie-uitjes, mensen die vergaderen en daarna een of meer uurtjes de benen willen strekken, scholen met kennismakingsdagen of afsluiting van een schooljaar, enzovoorts. Mijn eigen interesses lagen en liggen bij paddenstoelen en wilde planten, maar daar zijn, voor andere delen van het jaar, ook insecten (met name libellen en vlinders), zandhagedissen en nachtzwaluwen bijgekomen. Tevens probeer ik veel collega-vrijwilligers extra natuurkennis bij te brengen met lezingen en excursies, zodat zij in hun werk beter vragen kunnen beantwoorden. Om al die lezingen en excursies te kunnen geven loop ik zelf heel vaak door dit geweldige gebied om te noteren wat er aan flora en fauna te vinden is (en wat dan thuis allemaal wordt opgezocht bij wijze van zelfstudie). En worden er door mij het hele jaar door veel foto’s in de natuur gemaakt, vooral macrofotografie heeft mijn warme belangstelling.

Volwassen libelle

In het voorjaar en zomer houd ik mij bezig met onder andere lentewandelingen: veel voorjaarsplanten en ontluikende knoppen van bomen en kan ik ontzettend genieten van de vele insecten die dan tevoorschijn komen. Met name in juni komen vanuit vennen en meertjes vele prachtige soorten libellen en juffers uitsluipen (uitsluipen is de metamorfose van larve in het water tot volwassen libelle of juffer).

Vanaf het voorjaar zijn ook de zandhagedissen weer te zien. Met enig geduld en voorzichtigheid lopen ze voor je lens langs als je met je fototoestel op de grond ligt op de juiste plaatsen. Juli is het tijd voor de dennenorchis, een orchidee die in Nederland zeldzaam is, maar in Schoorl met tienduizenden exemplaren voorkomt vanwege de relatief oude dennenbossen. Je moet er wel voor op je knieën. En dan wordt het augustus, waarin de vele heidevelden (dat is de natuurlijke begroeiing van onze kalkarme zandgrond) paars kleuren en waar het dan zoemt van de vele bijen en andere insecten. Als je daar niet blij van wordt. Met name in de herfst ben ik bijna elke dag onderweg met excursies over paddenstoelen die gelukkig nog veel in het Schoorlse gebied te vinden zijn. Die glunderende kinderen, als ze vliegenzwammen (de bekende rood met witte stippen) zien staan, geweldig! Ook zijn er excursies voor hen die al het nodige van paddenstoelen weten, waarbij wat meer over typische eigenschappen en groeiplaatsen wordt verteld en ook een paddenstoelendag met lezing, maaltijd (champignonsoep o.a.) en een excursie.

Achter het Buitencentrum van Staatsbosbeheer wordt elk jaar een paddenstoeltafel ingericht (en frequent ververst) met algemene soorten die in het Schoorlse te vinden zijn. Voor die tafel is altijd grote belangstelling met veel vragen over onder andere eetbaarheid en giftigheid van paddenstoelen. Vragen die dan uiteraard beantwoord worden. Het overdragen van natuurkennis en natuur-fascinatie zit mij in het bloed en dat geeft mij veel energie. In de late herfst en winter ben ik in mijn eigenlijke woonplaats, wachtend op het volgende voorjaar. En oh ja, ik ben niet principieel tegen het kappen van (dennen)bomen, ik ben er vooral vóór dat de Schoorlse natuur mooier en beter wordt (of op z’n minst hetzelfde blijft) en dat de biodiversiteit toeneemt (of eigenlijk flink toeneemt).

Wie wil kan de gastcolumn nog eens nalezen op www.duinstichting.nl en www.schoorlsebosmoetblijven.nl En wat betreft het door Joop de Wit genoemde ’Mooier maken van de natuur’ moet de flora en fauna, die van de dennenbossen en hun luwte afhankelijk is (zoals de dennenorchis) natuurlijk wel blijven in de Schoorlse Duinen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding