‘Een wiel van nieuwsgierigheid in stand houden’

Algemeen
Bert van Baar op het Eldoradoterras
Bert van Baar op het Eldoradoterras (Foto: Ed Bausch)

Een goud-omrand iets. Daar staat El Dorado voor. Het Spaanse woord is internationale taal geworden voor een soort van paradijsje dat alle heerlijkheden in zich lijkt te verenigen. Eldorado is ook een plaats in Texas. Maar veel belangrijker: het is ook de naam van de camping in Groet. En wat voor camping! In een carré staan daar godzijdank nog altijd kleine vakantiehuisjes langs een groot veld en aan de rand is een strook voor tentjes. Iets verderop richting Camperduin heb je de Paardenhemel, soortgelijk. Je gelooft het pas als je het ziet. Zo kan het dus ook, vakantie vieren.

door Ed Bausch

De Groeter Eldoradozomer begint 16 juli

Troubadour en ‘samenlevingscommentator’ Bert van Baar is de muzikale gastheer, de samensteller van het programma, de ‘bijeenbrenger’ op de zaterdagavonden van 16 juli tot en met 3 september. “Iedereen mag komen, in principe is het buiten, misschien handig om een stoeltje mee te nemen als je er niet kampeert. En anders is het in het boetje. Na afloop geef je wat, naar welbevinden en draagvlak.” Bert heeft een atelier op de camping, daar maakt hij zelf instrumenten, zoals de olijfblikcyther of de sigaardoosgitaar, of soms krijgt hij instrumenten van campinggasten. “Nou ja, de sfeer is hier gewoon goed om iets uit te testen. De Groeter muzikant, ex-St. Pancrasser, is west-fries gaan zingen omdat het taaltje hem lag en zangerig klinkt, hij praat het niet echt. Hij is er trots op dat hij teksten van Ina Broekhuizen-Slot op muziek zet.

Stencillen

Het woord begint in de vergetelheid te raken. Maar enige decennia geleden was het nog de realiteit om met een soort nagellak (voor de verbeteringen) moedervellen rond te draaien met een zwengel en zo nieuws te verspreiden. Bert is er een fervent promotor van. Hij neemt zijn stencilmachine graag mee in zijn lessen op scholen. “Krantjes maken met elkaar, zo leuk.” Bert is wel iemand van de tijdloosheid. “Ja, er wordt wel verleden vastgehouden, maar er raakt ook veel weg. Mijn werk kun je wel omschrijven als weemoed met een schuin oog op de toekomst.” Misschien moet je zo zien wat Van Baar zelf laat horen of waar hij zijn medemuzikanten en voordrachtskunstenaars in meevraagt. Een Eldoradozomeravond is dan ook uniek. Bert houdt een heel circuit levendig van muzikanten en dichters die zich niet zo op de voorgrond dringen, maar die ondertussen wel heel origineel en goed van zich laten horen.

Programma

Knip het programma, aanvang 20.30 uur, uit, want een website is er niet. Op de zondagen 7, 14 en 21 augustus , 11.00 uur, vertrekken vanaf Eldorado, Heerenweg 233, bovendien de literaire wandelingen door Groet onder leiding van Kees de Bakker. Daarover later meer in de krant. 

Kijk ook Bert’s facebook of op campingeldorado.nl.