Literaire Wandeling in Groet geprolongeerd

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Hans van der Kroef)

GROET - Voor de zesde keer wordt de literaire wandeling door Groet geprolongeerd als vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado Zomerpodium 2022. in. De wandeling - op zondagen 7, 14 en 21 augustus - staat onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve en begint om 11.00 uur en eindigt rond 13.00 uur. Deelname kost € 20 per persoon. De wandeling is eigenlijk gratis, want iedere deelnemer mag daarnaast en liefst vooraf een keuze maken uit een boek van dezelfde waarde in de Hier…-serie: Hier begint de victorie (Alkmaar), Hier ligt Hemelrijk begraven (Bergen), Hier is het paradijs niet verloren (Bergen aan Zee), de laatste exemplaren van Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve en Hier ligt zon, zee en zand (Bergen en Schoorl), allen samengesteld door Kees de Bakker, aanmelding kan via info@conserve.nl of via 072-509 3693 (app 06-20821818).

Wie wil kan aansluitend in groepsverband mee gaan lunchen in restaurant De Bokkesprong in Groet onder de tafel in het tuinterras. De eerste literaire wandeling door Groet werd in 2015 gehouden, dit is het zesde jaar (onderbroken door corona in 2020 en 2021). Artistiek leider van Eldorado Zomerpodium 2022 is singer-songwriter Bert van Baar.

De natuurrijke omgeving van Schoorl en Groet is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Zo schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal ‘Teun de Jager’ dat gesitueerd is in Bergen en Schoorl. Eindelijk komt na veel inspanningen van de historische werkgroep beeld en wandelroute Teun de Jager het romantische en robuuste beeld van Teun aan de voet van het Klimduin in Schoorl in 2024, dan wordt ook de Teun de Jager-wandelroute officieel in gebruik genomen. Ook in Schoorl werkte Jan de Hartog al voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie in zijn schrijfhuisje nabij de boerenwoning in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl. Hanny Alders uit Schoorl publiceerde in 1987 haar fameuze roman over de Tempeliers Non nobis wat leidde tot een verkoop van een half miljoen exemplaren, vooral door vertalingen in Spanje en Duitsland maar ook Roemenië. J. Bernlef schreef zijn halve oeuvre in een zomerhuisje in het centrum van Schoorl vlak tegenover waar vroeger de Rabobank gevestigd was.

Groet trok Marie Brusse en zijn jongste zoon – de latere kunstenaar Mark Brusse – werd er geboren in 1937 het stenen huis ‘De Krocht vlak naast De Bokkensprong. Peter Brusse was toen nog maar zes weken. Ook acteur Kees Brusse zocht vaak Groet op, nog voor zijn dood in 2013 bezocht hij een paar keer het witte kerkje. In Groet woonde ook Jan-Erik Romein die na de dood van zijn ouders, de historici Jan en Annie Romein Verschoor, aan de Achterweg 22 in Groet bleef wonen en naast hem broer Bart waar aanvankelijk op nummer 20 Brecht van den Muijzenberg woonde. Ook op de Achterweg woonde op nummer 17 Elly de Waard, destijds popjournaliste en nog geen dichteres, samen met dichter Chris J. van Geel in het huis dat hij geruild had met John Rädecker, die werkte aan het monument op de Dam in Amsterdam. Op Carpe Diem, camping Eldorado en op de Achterweg bivakkeerde Nescio enige tijd.

Aan het eind van de Wagemakersweg had Karel van het Reve op nr. 25 een zomerhuisje (is nog eigendom van de familie) en genoot in een hangmat alsof hij in Zuid-Frankrijk zat. In het boek Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve vertelt Bob van Amerongen (Victor Poort in De avonden) in het verhaal over Karel en hoe het huisje er kwam in ‘Een duinpad zou naar hem genoemd mogen worden’. Het is niet uitgesloten dat het door regelmatige terugkeren van de families Romein, Reve en Van Amerongen in de jaren dertig naar camping en huisjesterrein De paardenhemel de bakermat gelegd is voor Reve’s romandebuut De avonden. (In diezelfde Paardenhemel werkte dichteres Neeltje Maria Min jarenlang aan haar oeuvre.) Reve’s cirkel met Schoorl en Groet is helemaal rond omdat Reve vier maanden lang in Schoorl werkte aan zijn laatste roman Het hijgend hert in het huis van Peter van Bergen.