‘Een vrouwenhart werkt nu eenmaal anders’

Algemeen
Het voltallige bestuur met links voorzitter Ingrid Wijs.
Het voltallige bestuur met links voorzitter Ingrid Wijs. (Foto: Ed Bausch)

ALKMAAR - Aletta Jacobs, dat is de naam die velen te binnen schiet bij de dappere stappen voor verbetering van de positie van vrouwen, al in het tweede decennium van de vorige eeuw. Op de weg naar rechtvaardigheid en gelijkheid. Maar zij deed dat niet alleen, hoewel in vele steden en dorpen straten en scholen haar legendarische naam dragen. Een inspiratiebron is ze wel altijd gebleven, net als de vrouwen om haar heen. 

door Ed Bausch

Netwerk VVAO voor ontmoeting en inspiratie

In 1918, tijdens de strijd voor het vrouwenkiesrecht, richten academische vrouwen de VVAO op, inmiddels het internationale kennisnetwerk voor vrouwen met een hogere opleiding. In onze regio is het de afdeling Noord-Holland-Noord die met lezingen, excursies en allerlei vormen van samenkomst actief is. Zulke netwerken hebben een grote betekenis voor wie eraan deelneemt. Blikverbreding, steunpilaar, vriendschap. “Een afdeling voor een groot gebied, maar met zogeheten postcodegroepen in bijvoorbeeld Bergen, Alkmaar, Schoorl, Den Helder, Purmerend. “Daarnaast hebben we dertien verschillende kringen, bestaande uit vrouwen uit de hele regio die verdieping vinden in het met elkaar bezoeken van musea, bridgen, literatuur en biografieën bespreken en meer”, vertelt voorzitter Ingrid Rijs als het voltallige bestuur in Alkmaar poseert voor Rodi.

Gezelschap

“Een heel gemêleerd gezelschap, dat zijn wij. Met verschillende achtergronden, opleidingen en leeftijden. We hebben elkaar heel veel te leren, we wisselen ervaringen uit, we bundelen krachten als dat nodig is. Leren en groeien in je persoonlijkheid gaan altijd door. Het is een groot goed als je met regelmaat daarover met elkaar kunt praten, elkaar in steeds andere situaties kunt ontmoeten.”

Veel te kiezen

Met 160 leden doet de afdeling Noord-Holland-Noord het goed, op een totaal ledenbestand van 3200 in het land. “Toch kijken we altijd uit naar nieuwe leden. Om met elkaar steeds de samenleving te volgen, natuurlijk vooral ook vanuit een vrouwelijke perspectief. Economische zelfstandigheid van vrouwen is voor ons bijvoorbeeld een belangrijk thema. Je hoort vaak dat er wel meer vrouwen in leidinggevende posities zouden mogen zijn. Vrouwen leiden nu eenmaal op een andere manier. Goede weerbaarheid is daarbij van belang. Een netwerk als het onze geeft je heel veel, door alle lezingen, ontmoetingen, excursies, vriendschappen, sociale contacten en wat niet meer. Iedere maand wordt een lezing gegeven in Wijkcentrum Thuis in Overdie in Alkmaar. Dit jaar is het thema Inclusieve samenleving. In 2023 bestaat de afdeling 55 jaar en dit lustrum wordt gevierd in Castricum met als titel “De wereld van Morgen.” Wie geïnteresseerd is, kan vrijblijvend een activiteit in eigen omgeving meemaken. 

Kijk op vvao.nl voor meer informatie over de VVAO of meer specifiek vvao.nl/afdeling/17/noordhollandnoord.