Koffertjes en een mengelmoes aan talen

Algemeen
International Holland Music Sessions
International Holland Music Sessions (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Het straatbeeld, zeker in Bergen, vult zich weer met jongeren met hun koffertjes. Je hoort allerlei talen. Een zomeracademie was het, een summer academy werd het, het woord ‘festival’ sloop er in. Hoe dan ook is het hoogzomer en kun je te kust en te keur her en der in Friesland, Zeeland en vooral Noord-Holland-Noord naar kamermuziek luisteren, in kerkjes: de zomerpiek van The International Holland Music Sessions. Bij een festival denk je aan veel programma’s tijdens een paar dagen, snelle hap er tussendoor, blokkenschema proberen te begrijpen. Niets van dat alles bij de International Holland Music Sessions: festival uitgesmeerd over vijf weken. In Bergen ligt nog altijd de basis met de lessen van een indrukwekkend lijstje docenten, óók uit allerlei landen. De organisatie zal een schat aan ervaring hebben met het verwerven van visa. “Ja, dat is nu wel ingewikkelder, maar er is heel veel gelukt”, vertelt Perry Reitsma.

door Ed Bausch

Zes weken International Holland Music Sessions

Perry kwam in 1995 bij de organisatie. Sinds 2003 berust de leiding bij hem. Vanuit het toenmalige Conservatorium Alkmaar richtte toenmalig directeur Frans Wolfkamp in 1989 de zomeracademie op. Dat was de basis: topdocenten geven lessen aan topstudenten. Kennelijk een heel goed idee, want nu is de 33-ste editie van start gegaan, tot 24 augustus. Vijf weken concerten en in het midden daarvan drie weken de zomeracademie in de aula van de Bergense Scholengemeenschap. “We hebben 100 studenten, dus ook 100 concerten. Want het geleerde wordt bij ons meteen in de praktijk gebracht voor publiek. Wij geven de studenten de vrije hand in wat ze op de lessenaars willen zetten. Soms is dat heel verrassend en moeten ook hun docenten flink aan de bak om het beste uit zo’n stuk te krijgen en de student alles uit zichzelf.”

Student in huis

Het wordt wel eens onderschat, maar de zomerserie van The International Holland Music Sessions is dus gewoon een groot festival. Het leuke is dat het niet na een paar dagen voorbij is, maar dat het van dag tot dag doorgaat, op avonden en op momenten overdag. Met één betaalde kracht, Perry Reitsma, en acht onbezoldigde stafmedewerkers wordt een waar huzarenstukje verricht. “Ja, het is een flinke logistieke operatie, met ook een heel belangrijke rol voor de talrijke gastgezinnen her en der. Die zijn heel belangrijk voor de student, velen kijken er ieder jaar weer naar uit om het de student naar de zin te maken en ‘hoog in de concentratie’ te houden. Hier zijn levenslange internationale banden ontstaan, heel ontroerend.

“Zonder dit soort netwerken zijn grote podia kaal”

Na al die jaren is er een omvangrijke groep ‘alumni’: musici die er in zijn geslaagd een carrière op te bouwen en daarvoor mede hun basis vonden in de ‘Sessions’. “Sommigen komen meerdere jaren. Zo is Bergen een begrip geworden in de internationale muziekwereld. Veel conservatoria polsen zelf al bij ons wanneer de Academy er is en of ze studenten kunnen voordragen.” Perry benadrukt hoe belangrijk de Sessions en al die andere organisatoren zijn voor de muziekcultuur. De blik, ook van media, is vaak op de grote podia. Maar studenten moeten wel kunnen groeien, ervaring opdoen. Daarvoor is dat netwerk van kleinere podia en organisatoren van immens belang. Wij brengen veertig nationaliteiten bij elkaar. Hoe belangrijk is dat in deze tijd. Bij ons wordt in een jaar van 600 componisten uitgevoerd! Heel leuk is dat de vrouwelijke studentes ook steeds meer kiezen voor werk van vrouwelijke componisten.”

Kom luisteren naar de helden van morgen. De levendige masterclasses zijn in de Remonstrantse kerk, het schuilkerkje, in Alkmaar. Voor de rest liefst 25 concerten in de Ruïnekerk van Bergen en verder op allerlei plekken in Noord-Holland en de Waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling en zelfs in Groede, Zeeland. 

Kijk maar op ihms.nl.