Studiekring 50plus Bergen zoekt nieuwe leden

Algemeen
Meer info: www.studiekringen50plus.nl
Meer info: www.studiekringen50plus.nl (Foto: Adobe Stock / Iakov Filimonov)

BERGEN - Nu corona zo goed als naar de achtergrond is verdwenen, heeft Studiekring Bergen weer plaats voor nieuwe leden. Af en toe eens niet ´s avonds op de bank voor de televisie of een digitaal scherm maar actief bezig zijn, en van gedachten wisselen over interessante onderwerpen met mensen uit je naaste omgeving. Aanmeldingen: bergen-nh@studiekringen50plus.nl.

Door: Elly Bovée

‘’Jaren geleden was ik in Nieuw-Zeeland in een afgelegen streek op het Zuidereiland waar mijn oom en tante woonden, emigranten uit de jaren vijftig. Mijn tante vertelde vol trots over wat zij in hun dorp, Riversdale, tot stand had gebracht. Ten eerste had zij een klein cultureel centrum opgericht waar exposities werden gehouden. Maar daarnaast had zij een Debating Club opgericht die regelmatig bijeenkwam om allerlei onderwerpen met elkaar te bespreken, een typisch Engelse club die de mensen uit hun isolement haalde en met elkaar verbond. Mijn tante vertelde hoe zelfs de meest verlegen en teruggetrokken mensen enthousiaste uiteenzettingen hielden over hun persoonlijke interesses en hobby´s.

Toen ik twee jaar gelden in Bergen kwam wonen, las ik toevallig in een plaatselijke periodiek een bericht over eenzelfde soort initiatief dat nu ook in Nederland bestaat, zij het onder een geheel andere naam: Studiekring. Het klinkt nogal studieus, maar ik kan u gerust stellen, je hoeft geen studiebol te zijn en er hoeft geen studieboek aan te pas te komen. Mag wel natuurlijk, maar je kunt je kennis ook putten uit kranten, tijdschriften, internet of uit je al dan niet rijke ervaring en kennis.

Ik meldde mij destijds onmiddellijk aan bij de bibliotheek in Bergen maar moest nog enkele corona-lockdowns afwachten alvorens we van start konden gaan. Maar afgelopen winter kon ik dan toch eindelijk mijn hart ophalen aan een aantal interessante bijeenkomsten met leeftijdgenoten van diverse pluimage. Onderlinge verschillen maar wat we allemaal deelden was een brede belangstelling en ook de bereidheid open te staan voor elkaar en elkaars standpunten te respecteren. De bijeenkomsten waren in de bibliotheek, om de twee weken, op dinsdagavond van zeven tot negen en begonnen meestal met een ronde actualiteiten. Soms werden er krantenknipsels meegenomen maar er kwamen ook persoonlijke belevenissen aan de orde. Na de pauze besprak een van de deelnemers een zelf gekozen onderwerp: een hobby, een boek, een gedicht, een persoonlijke interesse. De bespreking kan in principe overal over gaan: gezondheid, sport, een reis, tuinieren, een auteur, filosofie, geschiedenis, vul maar in. Niet iedereen zal onmiddellijk van wal willen steken want je moet je eerst op je gemak voelen maar als de kring eenmaal rond is en lekker draait, gaat het vanzelf. Je zult al snel beamen dat het de moeite loont: af en toe eens niet ´s avonds op de bank voor de tv of een digitaal scherm maar actief bezig zijn, en van gedachten wisselen over interessante onderwerpen met mensen uit je naaste omgeving. Je wordt er rijker van en je geest vaart er wel bij.’’

Voor algemene informatie zie: www.studiekringen50plus.nl