Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

Zeeweg naar Bergen aan Zee teveel racecircuit

Algemeen

BERGEN AAN ZEE - De overkant van de Zeeweg wilde ze bereiken, lopend of hardlopend, de jonge Bergense vrouw die daar vorige week om het leven kwam na een botsing met een auto, die uit Bergen aan Zee kwam aanrijden. Ze stak over van de kant van de Uilevangersweg. Er is daar een soort zebra, er is een vluchtheuvel, niet heel breed. Deze oversteek werd voor de jonge vrouw haar laatste, een heel trieste oversteek naar een veel te vroeg hiernamaals. De plek waar ze heen wilde is nu een tijdelijke gedenkplaats, een heel liefdevol opgebouwd geheel van bloemen en poppetjes. In gedachten, met opwellende tranen over een verloren leven en een ongetwijfeld zwaar beschadigd leven van de bestuurder hoor je de eenzame klap die er geweest moet zijn, waar anders de stilte van het duingebied heerst als er even geen verkeer raast.

door Ed Bausch

Kwetsbare oversteek

Er zal tijd over heen gaan voordat duidelijk is wat er is gebeurd. Als je ter plekke de proef op de som neemt en gaat oversteken op een moment dat er echt wel verkeer is uit beide richtingen dan denk je toch wel, ‘oei, dit is éigenlijk best een rare plek voor een oversteek’. Je kijkt en kijkt en neemt de eerste weghelft op weg naar de vluchtheuvel. Van het duin naar de Uilevangersweg. Maar toch, in een secondefractie komt er een auto aanrazen vanachter de bocht. 80 km per uur mag je er, dat is een wettelijk voorschrift op een provinciale weg, als die de enige verbindingsweg is. De Zeeweg nodigt uit tot harder rijden, dat blijkt iedere dag tientallen malen. Op de plek van het ongeluk is menige auto flink op stoom, zo blijkt als je er een tijdje staat te kijken. Als je van de andere kant oversteekt, zoals de loopster deed, is er wel wat langer zicht, maar de snelheid van de auto’s (motoren beschouwen de weg als een filiaal van het circuit van Zandvoort, helaas, en komen makkelijk aan 120 km per uur…) is er ook hoog, men heeft net het gaspedaal flink ingedrukt na het verlaten van de rotonde met de afslagen naar de Egmonden en Bergen.

Op een kluitje op de vluchtheuvel

Als je halverwege bent met je oversteek, op de vluchtheuvel: nou dat is geen fijne plek. Integendeel het is een heel kwetsbare plek met aan twee kanten voorbijrazend verkeer. Je ziet er ook gezinnen staan, die elkaar heel goed bij de hand moeten houden in een compact kluitje. Niemand weet wat er is gebeurd, die ochtend. Maar dit is geen fijne plek. Het verschil in snelheid maakt de wandelaar gauw kansloos, op zijn minst behoorlijk kwetsbaar tegen 80 km per uur, eigenlijk een belachelijke snelheid om mee door duingebied te razen. Een wet kan wel een wet zijn, maar nood mag ook wel wet breken. Zeker bij de bochten is terug naar minstens 60 km per uur op zijn plaats, naast veel meer waarschuwing voor de oversteek.

Afbeelding
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 8 aug, 17:40
Afbeelding
Mens en blinkerds Column HVB augustus 8 aug, 12:43
Afbeelding
Reuzenrad keert deze zomer nog terug in Egmond Algemeen 8 aug, 12:02
Afbeelding
Temperatuur stijgt in Derp: Caribbean weekend is aan Foto’s 7 aug, 14:28
Afbeelding
Studiekring 50plus Bergen zoekt nieuwe leden Algemeen 7 aug, 12:16
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:43
Afbeelding
Vandaag in het duin: ‘Het duinviooltje’ Rubriek 6 aug, 10:56
Afbeelding
IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen Algemeen 6 aug, 06:07
Afbeelding
Sfeervolle kunstmarkt in hartje Bergen Algemeen 5 aug, 12:08
Afbeelding
Avondwandeling door Eendenkooi ‘t Zand Algemeen 5 aug, 07:03
Afbeelding
Cultuurprijswinnaars op laatste Lindegrachtconcert Algemeen 4 aug, 14:27
Afbeelding
Timmerdorp Egmond aan Zee 2022: ‘Timmeren en genieten’ Algemeen 4 aug, 13:31
Afbeelding
Acoustic Mix in Hoeve Overslot Algemeen 4 aug, 12:10
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.