Warme stranddagen en wat te doen bij gevaar

Algemeen
De reddingsbrigade in Callantsoog.
De reddingsbrigade in Callantsoog. (Foto: Anne Smit)

CALLANTSOOG/BERGEN/EGMONDEN - Voor de reddingsbrigade zijn het drukke dagen. Veilig zwemmen is vaak mogelijk, zolang je goed op jezelf let, op anderen let en daarbij ook de borden en vlaggen bij aankomst bekijkt. De reddingsbrigade staat daarnaast de hele dag klaar om overal een oogje in het zeil te houden. Ze zijn er voor jou als badgast. Heb je vragen of ben je in nood, ze zullen je altijd helpen. Tom Haver (46) doet dit werk al sinds zijn elfde. “Het is dankbaar werk, daar haal je ontzettend veel energie uit,” vertelt hij.

Door Anne Smit

Tom is geboren en getogen in Callantsoog, de koppeling om iets met het strand en de zee te doen is dan ook niet zo gek. “Het is echt het mooiste werk wat er is.” De brigade probeert altijd weer een nieuwe jonge lichting klaar te stomen. Als twaalfjarige mag je al mee patrouille lopen en je mag een keer met een boot mee varen. “In mijn tijd heb ik dat ervaren als de leukste zomervakantie ooit,” laat hij weten. 

Het werk is deels vrijwillig, als je begint als ‘hump’ krijg je hier geen vergoeding voor. Vanaf je vijftiende mag je betaald mee draaien. Ze beschikken ook over een vast team. “We hebben een afspraak met de gemeente dat wij dit strand voor hun bewaken, wij garanderen bepaalde veiligheid. Dit is een gewone baan.” Hoe langer personeel bij de brigade werkt, hoe meer competenties hen aangeleerd worden.

De mooiste plek

Tom beschouwt het strand als de mooiste plek van Nederland. “Werken in een hecht team is belangrijk, ik weet dat wij altijd op elkaar aan kunnen. Het schept een band. Daarnaast mag je met verschrikkelijk mooie spullen werken en krijg je veel waardering terug,” licht hij toe. Beneden hangt een bord vol met kaartjes en briefjes van badgasten die geholpen zijn. Elke strandtent beschikt over een badmeester. Die zorgt ervoor dat de mensen tussen de lijntjes blijven en behoudt het overzicht. Het zijn de brandmelders, mocht er iets gebeuren volgt er een melding en een directe handeling. “Ze zijn ook het aanspreekpunt voor de gasten. Als je een vraag of een probleem hebt kun je naar hen toe. Indien nodig wordt dit gemeld bij de uitkijkpost en wordt er door ons uitgekeken.” Het seizoen begint voor het team 1 juni, hoe drukker het gaat worden hoe meer mensen er ingezet worden. Juli en augustus wordt er vol gas gedraaid. Indien het najaar mooi is gaat dit werk door tot en met half september.

Het team bereid zich voor op een week vol hitte door genoeg water, limonade en koelpacks in te slaan. Als er iets gebeurt kunnen ze reageren. “Het hele protocol van bijvoorbeeld hittestuwing en zonnesteek hangt beneden en wordt even extra toegelicht,” vertelt Tom.

Gevaren

Tom heeft een duidelijk advies voor de badgasten: “Als jij het strand op loopt, let op de borden en let op de lifeguards. Op elk strand zijn de gevaren anders. Let op eventueel gevaar. Zorg ervoor dat je bij wild weer niet verder dan je middel in het water gaat. Ook al ziet de zee er met mooi weer vlak uit, er is altijd stroming. Neem daarnaast altijd water mee en smeer je goed in!” Op het strand heb je te maken met muien. “De belangrijkste regel, raak je in een mui, raak dan vooral niet in paniek. Kijk even rustig links en rechts en blijf daarna evenwijdig aan het strand zwemmen,” licht hij toe.

Raak niet in paniek

Wat is een mui? Voor de kust liggen zandbanken. Tussen twee zandbanken bevindt zich een mui, waarbij water de zee in stroomt (bij eb) of richting het strand (bij vloed). Probeer uit de buurt van een mui te zwemmen. Zwem op plekken waar ook andere badgasten in de zee liggen. Mocht je toch in een mui terechtkomen blijf dan rustig. Probeer op je rug te drijven en steek je hand op. Spaar je energie en zwem nooit tegen de stroming in. Uiteindelijk stopt de stroming, kijk dan even naar links en rechts en zwem evenwijdig aan de kust de mui uit. Uiteindelijk kun je het zand onder je voeten weer voelen, omdat je terug bent op de zandbank.

Drijfmiddelen

Geen dag is hetzelfde. Bij oostenwind is het niet toegestaan drijfmiddelen mee de zee in te nemen. Dit wordt duidelijk aangegeven, houd je aan deze regel. Je luchtbed zal van de kust afdrijven. Bij westenwind kun je peddelen wat je wilt, maar de wind waait de kust op. In dat geval is het geen gevaar met een drijfmiddel de zee op te gaan. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de lengte van de golven en andere weersomstandigheden, ook hier geldt het advies om de borden en lifeguards in de gaten te houden. “Wij zijn er om jou te helpen, maar als iedereen ook een beetje op zichzelf let scheelt het al een flink aantal probleem gevallen,” besluit hij.