Peter van Keulen, Jan Willem Bosman Jansen, Thierry Rijper met op de achtergrond de plek waar de stal zou moeten verrijzen
Peter van Keulen, Jan Willem Bosman Jansen, Thierry Rijper met op de achtergrond de plek waar de stal zou moeten verrijzen (Foto: Ed Bausch)

Paardenstal een brug te ver

Algemeen

BERGEN - Je betrekt een perceel waar rondom anderen wonen. De vraag is of je dan gewoon je gang gaat of dat je eens polst bij je nieuwe buren wat ze er van vinden als je paarden zou gaan houden in je ingesloten tuin, ook al is die groot. Dat is wat de omringende buren in het anders zo rustige Nachtegalenlaantje van Bergen zich afvragen. En ook waarom de gemeente niet, zoals gebruikelijk navraag in de omgeving heeft gedaan alvorens het voornemen tot vergunningverlening voor een paardenstal te publiceren. Alle bewoners aan het Nachtegalenlaantje hebben zich verenigd en nu officieel bij de gemeente bezwaar aangetekend tegen zo’n stal bij de nieuwe buren.

door Ed Bausch

“Is dit goed gedrag als buren?”

“Geen fraaie start van de nieuwe buur en nu maar afwachten hoe de gemeente omgaat met de ingediende bezwaren.” Een aantal bewoners van omliggende percelen toont de situatie. “Paarden houden is prima, maar toch niet middenin een woonbuurt? Want ook al zijn de percelen hier ruim: ook het Nachtegalenlaantje is een woonbuurt, tussen de Buerweg en de Eeuwige Laan. En paarden alleen op stal? Geen vrije loopruimte? Dat is toch niet van deze tijd, nog afgezien van de stikstofdiscussie. Prima als je paarden wilt houden, maar zoek dan een woonplek ergens buiten of zoek een goede manege. Of zou dit een businessplan zijn? Dan wordt het nog erger.”

Mest in een woonbuurt?

De kadastrale kaart toont duidelijk hoezeer het perceel waar het om gaat midden tussen andere bewoonde percelen ligt, erdoor omringd is. “Kippen of zoiets is een ander verhaal. Een paard is een groot dier, met van alles eromheen. Dat past gewoon niet in een woonwijk. We vragen ons af wat de nieuwe buren ermee willen, waar de stal voor dient. Als je wilt paardrijden kan toch ook wel vanuit een manege? Je kunt toch ook niet zomaar mest gaan houden in een gebied met natuur- en landschapswaarde, zoals hier?”

Veeteelt geschrapt uit bestemmingsplan

“We vinden dit sowieso raar. Het in 2008 hernieuwde bestemmingsplan sluit zoiets ook uit: geen paarden of veeteelt meer in dit gebied. Bij vergunningbepaling is de gemeente ook verplicht om te kijken naar ‘rekening houden met buren’. Nou, van de kant van de nieuwe buren, noch van de kant van de gemeente is iets aan ons gevraagd. We moesten het in de krant lezen, over de paardenstal. Een kantoor aan huis of een bescheiden praktijkruimte is zo’n beetje het maximale wat mag. We weten dat de gemeente zoiets met paarden eigenlijk ook helemaal niet wil, maar zou er dan ergens een hiaat in de wet zitten? We zijn ook huiverig voor precedentwerking. Iets anders is nog dat ook de wettelijk bepaalde afstanden, tussen bebouwing op percelen, hier ook niet worden nageleefd. Dat is toch niet goed?” De buurt is eenduidig in het verzet tegen eventuele vergunningverlening. “We gaan hier altijd goed met elkaar om, nu is het helaas onrustig. Maar nu zal de gemeente toch iets moeten doen met de ingediende bezwaren, dus dat moeten we afwachten.“

Afbeelding
Internationale delegatie bezoekt Berger Scholengemeenschap Algemeen 5 okt, 13:14
Afbeelding
De boekenmarkt bij Postaanzee in nieuw jasje Algemeen 4 okt, 09:35
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Inschrijving Pre-Run NN Egmond Halve Marathon geopend Algemeen 3 okt, 21:47
Afbeelding
Vermoedelijk drugsafval gevonden in Egmond 112-nieuws 3 okt, 15:07
Afbeelding
VakantieFUN Meidendag in de Herfstvakantie Algemeen 3 okt, 10:33
Afbeelding
Tweedaagse workshop portretfotografie Algemeen 2 okt, 10:22
Afbeelding
Twee gewonden bij ongeluk in Egmond aan de Hoef 112-nieuws 1 okt, 17:33
Afbeelding
Bestelbus in de sloot in Bergen 112-nieuws 1 okt, 12:10
Afbeelding
Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee Algemeen 1 okt, 10:52
Afbeelding
Big Band in Hoeve Overslot Algemeen 30 sep, 10:34
Afbeelding
Kunstmaand Wapen van Bergen Algemeen 30 sep, 10:21
Afbeelding
Lancering special Rodi Wonen i.s.m. vt wonen&design beurs! Huis 30 sep, 10:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.