KunstenaarsCentrumBergen 75 jaar: De Toekomst is NU

Algemeen
Jan Grotenbreg De Zondvloed cement op doek
Jan Grotenbreg De Zondvloed cement op doek (Foto: aangeleverd)

BERGEN - We leven in een onrustige tijd. Vraagstukken als technologische ontwikkelingen, immigratie, polarisatie en verschuivende opvattingen over man-vrouw en gender dringen zich aan ons op. Bovenal overheerst het klimaatprobleem – een dreiging die ons dwingt tot snel handelen.

Beslissingen die nu genomen worden zullen van essentieel belang blijken voor het voortbestaan van de natuur en daarmee voor ons leven en welzijn in de toekomst…

Het bovenstaande heeft de tentoonstellingscommissie van het KCB ertoe gebracht dit gegeven als thema in te zetten voor de jubileumtentoonstelling De Toekomst is NU. Het resultaat mag er zijn: zo’n 110 leden in uiteenlopende disciplines hebben zich voor deelname opgegeven en hun werk is te zien en te horen in alle ruimten van Huize Kranenburgh. Het museum heeft voor deze gelegenheid ook háár exporuimten beschikbaar gesteld, wat de samenwerking tussen KCB en Museum Kranenburgh extra kleur geeft.

De tentoonstelling loopt t/m 30 oktober en wordt op zondag 2 oktober feestelijk geopend door Adriaan van Dis met daarbij de medewerking van Frits David Zeiler en de muzikale bijdrage van Kees Wieringa.

Maar dat is niet alles. De hele maand oktober is feestmaand. Zo is er ’s avonds na de opening op 2 oktober het concert van pianist Kees Wieringa die het beroemde Canto Ostinato van het overleden erelid Simeon ten Holt speelt.

In het verdere maandprogramma is er aandacht voor de geschiedenis en ontwikkeling van het KCB in de afgelopen 75 jaar: een zeer gevarieerde literaire- en muziekavond en ook een filmavond met fragmenten uit die geschiedenis. Elke vrijdagmiddag zijn er instaprondleidingen door KCB-kunstenaars en op een aantal dagen door de maand heen educatieprogramma’s: workshops voor kinderen – ook door KCB-kunstenaars – tekenen, grafiekworkshops, kleiworkshops, theaterles, maken van collages.

Info en boeking: www.kunstenaarscentrumbergen.nl.

Ingeborg Oderwald Spiegeldans tekening
Philip Wiesman Arbor Magna ets
Eveline van Duyl Holy Anna hout
Wil van Blokland Connection zwarte klei, goudluster