Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool beschrijven het effect van samenlezen als ‘een ongeprogrammeerde therapeutische interventie’ die mensen nieuwe energie en levensvreugde kan geven
Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool beschrijven het effect van samenlezen als ‘een ongeprogrammeerde therapeutische interventie’ die mensen nieuwe energie en levensvreugde kan geven (Foto: aangeleverd)

Samenlezen in de bibliotheek in Bergen

Algemeen

BERGEN - Vanaf donderdag 29 september organiseert Bibliotheek Kennemerwaard, in samenwerking met de Culturele Apotheek, de nieuwe activiteit ‘Samenlezen’ in de locatie Bergen. Een leuke en leerzame activiteit die de fantasie prikkelt en mensen op een bijzondere manier bij elkaar brengt. Tijdens de bijeenkomsten worden zorgvuldig geselecteerde teksten uit de wereldliteratuur gezamenlijk hardop gelezen.

Een literaire activiteit die verbeeldingskracht en ontmoetingen stimuleert

Een getrainde vrijwilliger van de Culturele Apotheek begeleidt het gesprek en laat de deelnemers reageren op een passage uit een roman, een kortverhaal of een gedicht. Wat zeggen de woorden? Wat doen ze met je? Raakt de tekst je? Herken je iets? Bij Samenlezen draait alles om de verbinding tussen literatuur en het dagelijkse leven. Herinneringen, associaties, emoties en filosofische gedachten passeren de revue en zorgen voor de mooiste gesprekken.

Een beproefde methodiek

Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool beschrijven het effect van samenlezen als ‘een ongeprogrammeerde therapeutische interventie’ die mensen nieuwe energie en levensvreugde kan geven. De in Engeland ontwikkelde en beproefde methodiek van samenlezen haalt het maximale uit een literaire tekst. De socratische gesprekstechnieken leiden tot waardevolle interacties, waarin ruimte is voor ieders inbreng. De leesbegeleider van de Culturele Apotheek is getraind in deze methodiek.

Samenlezen is voor iedereen

Vanaf 29 september is er iedere 2 weken van 10.30 tot 11.30 uur samenlezen in de bibliotheek in Bergen. De activiteit wordt gratis aangeboden en iedereen kan meedoen, zowel fervente lezers als mensen die weinig kennis hebben van literatuur. 

Deelnemers kunnen zich aanmelden via bknw.nl/agenda.

Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Twee egelhuisjes naar Hotel Blooming Bergen Algemeen 24 nov, 12:41
Afbeelding
Film van de Week: Emily Algemeen 24 nov, 11:11
Afbeelding
Actie ‘Geef je warmte door’ Algemeen 24 nov, 09:33
Afbeelding
Eerste exemplaar voor wethouder Ernest Briët Algemeen 24 nov, 09:29
Afbeelding
‘Melodieus, daar houden wij van’ Algemeen 24 nov, 09:06
Afbeelding
Voetganger aangereden in Bergen 112-nieuws 23 nov, 18:10
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 23 nov, 17:33
Afbeelding
Fietsster aangereden op rotonde in Bergen 112-nieuws 23 nov, 16:39
Afbeelding
Einde voor Hooiberg aan Van Reenenpark Algemeen 23 nov, 11:03
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.