Aangrijpend historisch locatie-theater in het centrum van Bergen

Algemeen
Achter de schermen wordt er door meer dan veertig vrijwilligers aan meegewerkt
Achter de schermen wordt er door meer dan veertig vrijwilligers aan meegewerkt (Foto: aangeleverd)

BERGEN - De voorstelling ‘Oorlog aan Zee’, bestaande uit vijf eenakters die op verschillende plekken in het dorp worden gespeeld, vertelt de geschiedenis van de laatste oorlogsweken in Bergen. Maar liefst negenennegentig acteurs doen mee aan dit grootscheepse historische project, onder de bezielende leiding van een professioneel artistiek team. 

Achter de schermen wordt er door meer dan veertig vrijwilligers aan meegewerkt: ‘Oorlog aan Zee’ is een waar dorpsgebeuren. Een deel van de voorstelling speelt zich af in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de Van Reenenschool dat, net als in de oorlog, gevorderd is door de Duitse Wehrmacht, alleen zijn het nu acteurs. Het publiek wandelt van het ene eenakter naar de andere en maakt daarmee een soort van mini-tijdreis. Het stuk belicht de oorlog vanuit verschillende perspectieven. Zo maken we kennis met een Bergens meisje dat hopeloos verliefd is op een Duitse militair en ontdekken we dat de honderden Duitse soldaten die vanwege de Atlantikwall in Bergen gelegerd waren, zich zelfs na 5 mei 1945 niet zomaar wilden overgeven. Verder is er het verhaal van een NSB familie die het dorp wil ontvluchten voordat de bevrijding een feit is en zij zullen moeten opdraaien voor hun foute keuzes. De derde eenakter speelt zich af in een geïmproviseerde noodlocatie waar les werd gegeven omdat de Duitsers alle scholen hadden gevorderd. Daar blijken twee van de leerlingen een hele andere achtergrond te hebben dan iedereen kon bevroeden. In de volgende eenakter maken we kennis met het Joodse gezin Waterman dat dankzij de Bergense ondergrondse de oorlog overleefde. Tot slot vieren we de bevrijding, waarin niet alleen de feestvreugde regeert, maar waar we ook stilstaan bij de vele slachtoffers die de oorlog heeft gemaakt.

Herschreven

Deze nieuwe versie van ‘Oorlog aan Zee’ werd door de auteur Chris Houtman grondig herschreven, waarbij hij vooral ook de link legt met de hedendaagse (her)opkomst van autoritaire stromingen, discriminatie, fake news en de wereldwijde ondermijning van de democratie en vrijheid. Ook schreef hij het boek ‘Oorlog aan Zee’ dat op 14 september verscheen en waarin de historische achtergronden van de vijf verhalen uitgebreid aan de orde komen.

Informatie

‘Oorlog aan Zee’ is een filmische theatervoorstelling, met prachtige liedjes van Mario Previti. De regie is in handen van Harm-Ydo Hilberdink (Bevrijdingsfeest en eindregie), Simon Brommer (Duitse scene en NSB scene), Wessel Braaf (schoolscene) en Rosemarijn van Groeningen (onderduikscene). De muzikale leiding berust bij Simone Dekker. 

Meer informatie over het stuk, het daaraan gekoppelde educatieve project en alle andere nevenactiviteiten: www.oorlogaanzee.com

Speeldata:

Donderdag 29 september                       avondvoorstelling 

Vrijdag 30 september                             première

Zaterdag 1 oktober                                 matinee

                                                                  avondvoorstelling

Zondag 2 oktober                                    matinee

                                                                  avondvoorstelling

Donderdag 6 oktober                              avondvoorstelling

Vrijdag 7 oktober                                    avondvoorstelling

Zaterdag 8 oktober                                 matinee

                                                                  avondvoorstelling

Zondag 9 oktober                                    matinee

                                                                  slotvoorstelling

Kaartverkoop via boekhandel Thomas, Stationsstraat 7-9 in Bergen of digitaal via de website oorlogaanzee.com

Afbeelding