Rubriek: Uit het College

Afvalscheiding à la carte Egmond aan Zee

Algemeen
Lees hier alle updates
Lees hier alle updates (Foto: Pexels.com)

BERGEN - Dinsdag gaven de burgemeester en de wethouders Van den Beld en Bekkering een toelichting op een paar besluiten.

door Ed Bausch

Op de vraag aan de burgemeester over de stand van zaken in de vorming van een nieuw College: “Geduld. Ze doen het nauwkeurig. Deze week vinden sollicitatiegesprekken plaats met kandidaat-wethouders.” Bergen is de enige gemeente in Nederland waar sinds de verkiezingen van maart nog geen College is gevormd.

Week van de ontmoeting

Wethouder Arend Jan van den Beld: “Het is een landelijke week, die heet de Week van de Eenzaamheid. Maar met onze titel is het nog meer een handreiking, kijken naar oplossingen: ontmoeten. Dat kan iedereen proberen te doen. We helpen bij extra programma’s van het Sociaal Team van de gemeente, zoals bezinnend schrijven, wandelen of de culturele apotheek in de bibliotheek. Kom erbij!”De wethouder beseft dat eenzaamheid ook bestaat onder jongeren. “Of misschien moet je het, door corona, verminderde mentale weerbaarheid, noemen. En dat is wel begrijpelijk. Onze medewerkers zijn er extra alert op. Kijk voor de programma’s op www.bergen-nh.nl/weekvandeontmoeting

Afvalscheiding à la carte Egmond aan Zee

In heel veel straten in de kernen van de gemeente staan ze er al: drie containers, voor plastic, groen en gewoon afval. Wethouder Erik Bekkering: “Zo doen we aan het begin al veel aan de noodzakelijke afvalscheiding, bij de bron, we willen immers van afval naar grondstof. Maar in Egmond aan Zee is vaak te weinig ruimte voor drie containers bij de huizen en toeristenverblijven, er staan te veel containers in de openbare ruimte. Dat oogt niet goed. Daarom maken we, net als bij hoogbouw elders, in een aantal straten in het centrum van Egmond aan Zee centrale afstorting van afval in de buurt mogelijk. Met een pasje kun je daar dan het afval in een verzamelcontainers storten. De betreffende bewoners en bedrijven krijgen een brief met de keuzemogelijkheid: rolcontainers of zo’n pasje.” Er zijn voorlichtingsmomenten op 11,12 en 13 oktober, zie daarvoor de gemeentelijke pagina in de krant.

Sensoren bepalen de route

Wethouder Bekkering vertelt over een nieuwigheidje om het probleem van zwerfval bij de ondergrondse vuilcontainers aan te pakken: “Per januari, als de gemeentelijke Buch-werkorganisatie de afvalinzameling overneemt van HVC, treden er sensoren in werking. Die geven aan welke van de 181 ondergrondse containers (verspreid over de hele gemeente) vol dreigt te raken. Daar gaan de ophalers dan eerst op af. Ze gaan dan dus niet meer een vaste route rijden, maar halen eerst op waar de zaak anders zou overstromen, met zwerfafval als gevolg. Bovendien rijden de auto’s zo minder, en dat betekent weer minder co2-uitstoot.”