Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Kroniek met overzicht penningenkrijgers

Algemeen

BERGEN - Henk Jellema viel woensdag in een zaal van Hotel Joli aan de Ruïnelaan de eer te beurt het eerste exemplaar te ontvangen van een special van de Bergense Kroniek van de Historische Vereniging Bergen. Burgemeester Lars Voskuil overhandigde hem themanummer 15, over de historie van de gemeentelijke onderscheidingen: de erepenning, de muzepenning, de sportpenning en het jeugdlintje. Jellema staat er zelf in vermeld, uiteraard, als ontvanger van een erepenning, in 2010. De burgemeester toonde zich dankbaar. “Er bleek nergens een register te zijn van alle uitreikingen. Met deze extra Kroniek is in ieder geval alles tot nu toe bijeengebracht en ik beloof dat we het zelf als gemeente goed gaan oppakken.” Dat zei hij ten overstaan van een behoorlijke groep uitgenodigde gedecoreerden.

door Ed Bausch

Schrijfster Maria Smook-Krikke uit Bergen aan Zee had de gedachte gekregen dat er een overzicht moest komen. Drie jaar later is nu deze Kroniek, die een prachtig beeld geeft vanaf de eerste erepenning in 1945, uitgereikt aan Klaas Beets bij zijn pensioen als hoofd van de Van Reenenschool. Het leest ook als een geschiedenis van de gemeente, de latere fusiegemeente. Petra Kamp-Schurer hielp Maria bij het onderzoek, de interviews, het zoeken naar foto’s en oorkondes (die merkwaardig genoeg lang niet allemaal konden worden teruggevonden). Bert Veer ploos alle archieven na en Kroniek-redacteur Winifred Hazelhoff Roelfzema redigeerde alle teksten. Buitengewone verdiensten, die moet je hebben verricht wil je door collega-inwoners voorgedragen worden voor een penning of lintje. En dan nog is het niet zo dat de gemeente zomaar meegaat in een voorstel. Doorzettingsvermogen, de stimulerende werking, maatschappelijke herkenbaarheid, de manier waarop je je doel hebt bereikt: dat alles wordt gewogen voordat een nieuwe penning wordt geslagen.

Ook los te koop

De speciale Kroniek geeft korte beschrijvingen en sfeervolle foto’s van de gedecoreerden. De laatste , 37ste, erepenning tot nu toe was er voor Wim Vroom. De eerste Muzepenning werd uitgereikt in 1990, aan Roel de Wit, toen Commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Beeldhouwer Gerard van der Leeden was dit voorjaar de 32-ste ontvanger van een Muzepenning. In 2019 werden de eerste en tot nu toe enige sportpenningen uitgereikt aan wielrenner Niki Terpstra en atlete Nicole Weijling-Dissel. In datzelfde jaar kreeg Krystyna Cybulska het eerste en tot nu toe enige jeugdlintje. De ruim 2000 leden van de Historische Vereniging krijgen de speciale Kroniek thuisbezorgd. Anderen zouden zeker op zoek moeten gaan naar een exemplaar van deze fraaie brochure, los te koop voor 9,95 euro. Alweer een mooie prestatie van de Historische Vereniging Bergen. Kijk ook op www.hvb-nh.nl.

Afbeelding
Film van de week Filmtheater Cinebergen Algemeen 29 sep, 15:34
Afbeelding
De juiste snaar geraakt Algemeen 29 sep, 13:55
Afbeelding
Expositie in alle zalen van Kranenburgh Algemeen 29 sep, 12:42
Afbeelding
Scooterrijder gewond in Egmond aan den Hoef 112-nieuws 29 sep, 12:34
Afbeelding
Wie kreeg er de afgelopen 77 jaar een gemeentelijke onderscheiding? Algemeen 29 sep, 11:32
Afbeelding
De Kinderboekenweek Column Kees de Bakker 29 sep, 10:35
Afbeelding
‘Het komt mij voor dat hij de tijd de deur heeft gewezen’ Algemeen 29 sep, 10:31
Afbeelding
Ook GSV Be Quick doet mee aan De Grote Clubactie Algemeen 29 sep, 10:13
Afbeelding
Bergen Dichter Bij Rubriek 29 sep, 08:00
Afbeelding
Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is Algemeen 28 sep, 21:08
Afbeelding
Voorstelling Oorlog aan Zee maakt diepe indruk Algemeen 28 sep, 21:00
Afbeelding
‘De kinderen lossen veel zelf op’ Algemeen 28 sep, 20:06
Afbeelding
Gerrit uit Schoorl wint een miljoen Algemeen 28 sep, 14:51
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.