‘Ik ben nu eenmaal geen afwachter’

Algemeen
Inzameling medicijnen door Marien Druiven
Inzameling medicijnen door Marien Druiven (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF-Het was zeven uur ’s morgens, in februari, twee weken na de inval in Oekraïne. Hij zag de beelden, hoorde de berichten en wist: ‘Ik moet iets doen’. Twee uur later berichtte hij zijn echtgenote: ‘We zijn een inzamelingsactie gestart’. Samen met zijn vrouw Willy vormt Hoever in hart en nieren Marien Druiven een vof in stofferen en meubels maken. Dus ze doen al veel samen en op bedrijventerrein de Weidjes hebben ze de ruimte voor de inzameling. Na de eerste periode weet hij nu: “We moeten hiermee doorgaan.”

door Ed Bausch

Hoever Marien Druiven gaat door met inzamelen van medicijnen voor de troepen in Oekraïne

Hij toont zich als de vleesgeworden onbaatzuchtigheid. “Nou ja, als je die ellende zag, en nog steeds, dan moet je toch wat doen. Het is nu ook zo dichtbij. Op de radio hoorde ik dat vooral Eerste Hulp en medicijnen nodig waren, aan het front. Ik had toevallig contact met Sergej, een Oekraïner die in Utrecht met zijn broer Ruslan een bouwbedrijf heeft. Ze gingen overhaast naar Oekraïne om de vrouwen en kinderen op te halen. Maar Ruslan wilde niet mee terug, hij vond dat hij moest gaan meevechten aan het front. Hij raakte geblesseerd en moet nu een voet missen. Uiteindelijk is hij, voorzien van een prothese, toch teruggekomen en rijdt nu heen en weer tussen Utrecht en het front in zijn thuisland om medicijnen te brengen. Die zijn zo hard nodig daar.”

Theedoeken

“Bij ons in de zaak kun je ongebruikte medicijnen brengen. Dat kan voor van alles zijn, niet alleen maar pijnstillers. Ook medicijnen voor het hart, de blaas of wat ook, babyzalf. 

‘Gelukkig kunnen wij iets voor een ander doen’

We horen steeds van Ruslan en via hem van anderen dat het daar allemaal heel erg bruikbaar en welkom is. Ook krukken en rolstoelen, of gewoon theedoeken, daar kun je ook wonden als eerste hulp mee verbinden. En bevallingen gaan er ook door, hè.” Marien begon als timmerman, na de lts, maar hij bleek ook te kunnen tekenen en stofferen. Sinds een flink aantal jaren, na werken in de jachtbouw, heeft de 60-jarige Marien met zijn vrouw de zaak in Egmond aan den Hoef, waar hij ook lang meespeelde in het muziekkorps, trompet en bugel. “Groot geld was er nooit, het is gewoon iedere dag flink aanpoten, maar ik heb machtig mooi werk en ben blij dat ik iets voor een ander kan doen, nu voor de mensen daar in alle ellende in het frontgebied.”

Tijdens de openingstijden kunnen medicijnen worden aangeleverd bij de zaak, Lamoraalweg 55 op bedrijventerrein de Weidjes in Egmond aan den Hoef, of maak een afspraak met Marien, 0623448330.

Afbeelding