‘Het komt mij voor dat hij de tijd de deur heeft gewezen’

Algemeen
Een foto van één van zijn zonnen
Een foto van één van zijn zonnen (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Dat zei de dichter A. Roland Holst over Jacob Boots, ook wel Jaap genoemd. Hij leefde van 1929 tot 1969 en kon op een dag niet verder, tot groot verdriet van zijn vrouw Anne Boots, die nu een deel van het werk van haar toenmalige man tentoonstelt in Galerie Klein Zwitserland in Schoorl. 

door Ed Bausch

Unieke expositie met werk van Jacob Boots in Schoorl

In de krant van 14 oktober verschijnt een groter artikel over zijn bijzondere leven en wonen in Bergen, samen met Anne. In Schoorl is tot en met 30 oktober met name werk te zien uit de periode 1959-1969. Diverse van zijn eenvoudige en toch heel krachtige ‘landschappen met zon’.

Ruimtemotieven

A. Roland Holst noemde hem een ijskoud bezetene, bezeten van de warme zon. Maar ook bezeten van de ruimte. In zijn ‘Ruimtemotieven’ is de fascinatie van Boots te zien voor het heelal en alles wat zich daarin beweegt. De galerie in Schoorl toont ook een ruime keuze uit zijn werken met vreemdsoortige, vaak vrolijke dieren, boksertjes en vurige erupties in oost-indische inkt. Galerie Klein Zwitserland, Duinweg 30, is open van woensdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur. De website jacobboots.nl geeft een bescheiden inzicht in het werk dat nu helemaal is gerubriceerd, met daarbij tientallen krantenartikelen, die ook een mooi beeld geven van het Bergen van die tijd. In de krant van 14 oktober verschijnt een ruimer artikel over het bijzondere leven en werken van Jacob Boots in Bergen.