Hans van Marwijk (links) en de leden van de tentoonstellingscommissie: Liesbet Tol, Jan van der Haven, Gígja Reynisdóttir, Babette Treumann, Sonja Doevendans en Jaap Borgers
Hans van Marwijk (links) en de leden van de tentoonstellingscommissie: Liesbet Tol, Jan van der Haven, Gígja Reynisdóttir, Babette Treumann, Sonja Doevendans en Jaap Borgers (Foto: Ed Bausch)

Expositie in alle zalen van Kranenburgh

Algemeen

BERGEN - Eens in de vijf jaar staat het hele museum Kranenburgh ter beschikking voor Kunstenaarscentrum Bergen. Dat valt samen met de lustrumjaren en zoiets kun je gerust bijzonder noemen. Het roemruchte KCB bestaat 75 jaar. Een niet geringe prestatie. Het goede nieuws is vooral dat de vereniging in trek is, zeker ook bij jongere kunstenaars. Dan gaat het niet alleen over beeldend kunstenaars, maar ook over componisten, schrijvers, theatermakers, fotografen, dichters en zelfs een meubelmaker passeerde de ballotage. 

door Ed Bausch

Kunstenaars Centrum Bergen viert 75-jarig bestaan

Ruim 180 leden telt de vereniging, met ook opvallend veel kunstenaars uit andere delen van het land. Bergen heeft kennelijk nog steeds een naam en een aantrekkingskracht. En dat verbaast natuurlijk niet gezien de historie. Maar als je je verleden viert wil je ook naar de toekomst kijken. Dus de tentoonstelling en de overige programma’s varen dan ook onder de titel ‘De toekomst is NU’. Zondag 2 oktober opent burgemeester Lars Voskuil de KCB-maand die duurt tot en met 30 oktober. Die avond vertolkt pianist Kees Wieringa in de tuinzaal Canto Ostinato van KCB-erelid Simeon ten Holt. Daar zijn nog enkele kaarten voor.

Roerig

Roerig konden de tijden zijn voor het KCB. Maar roerig zijn dan ook de harten van de kunstenaars. Tot de initiatiefnemers in 1947 behoorden Adriaan Roland Holst en Charley Toorop. Ondersteunen van kunstenaars en tentoonstellingsruimte bieden. Die was er in de voormalige doorrijstal van de Rustende Jager, later op Plein 7 en na een ingewikkeld proces sinds 2013 in de oude villa van Museum Kranenburgh. Maandelijks is er een sociëteitsmiddag waarop een van de kunstenaars vertelt over het werk. En er zijn zo’n zes tentoonstellingen per jaar, dat altijd begint met de ‘Salon van nieuwe leden’, en eerste openbare kennismaking.

Podiumkunsten

De tentoonstellingscommissie was deze week goed bezig met het inrichten, een prachtig uitdagende klus met zulk divers werk van zoveel deelnemers. Het KCB heeft ter gelegenheid van het jubileum een uitgebreid programma met rondleidingen voor scholieren en andere groepen samengesteld. Op 14 oktober is er een avond in de tuinzaal van het museum met muziek en literatuur en op de avond van 28 oktober staan films op het menu. Aanvang beide gratis toegankelijke avonden is 19.30 uur.

Elke vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur zijn er bovendien instaprondleidingen door de kunstenaars. Alles is te bekijken op kunstenaarscentrumbergen.nl

Afbeelding
Aan de slag voor het Vergeten Kind Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
ST Adelbert laat tegenstander blauwwit kleuren Algemeen 7 dec, 18:25
Afbeelding
TTV Duintreffers hyacintbollenactie Algemeen 7 dec, 18:06
Afbeelding
Verloren sinterklaascadeau ‘zoekt’ Hans Raadsel 7 dec, 14:07
Afbeelding
Vader Sven zamelt geld in om het leven van zieke dochter Maud te redden Algemeen 7 dec, 10:53
Afbeelding
Beweegprogramma ‘Bergen Ontmoet’ in gymzaal Zakedijkje Algemeen 6 dec, 16:40
Afbeelding
Op weg naar een rookvrije generatie, dus ook zonder ‘vapen’ Algemeen 6 dec, 14:15
Afbeelding
Aan tafel met... verhalen voor en door inwoners van Egmond Algemeen 6 dec, 13:57
Afbeelding
Kerstsfeer bij Postaanzee Algemeen 6 dec, 13:17
Afbeelding
A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar Oranje 6 dec, 13:08
Afbeelding
Ar Keltia in Het Witte Kerkje Algemeen 5 dec, 13:32
Afbeelding
Origineel of namaak? Column HVB 4 dec, 11:38
Afbeelding
Inschrijving geopend voor WereldLichtjesDag Algemeen 3 dec, 10:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.