Gemeenteraad unaniem voor raadsbreed akkoord en drie nieuwe wethouders

Algemeen
De drie nieuwe wethouders
De drie nieuwe wethouders (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - Rusland en de gemeente Bergen hadden deze week iets gemeen: ze gingen iets doen, waarvan de uitslag al tevoren vaststond. En ook stond van te voren vast dat het een uitslag met een overweldigende meerderheid zou zijn. Rusland annexeerde vier Oekraïense provincies, samen zo groot als Nederland, de mensen mochten stemmen: voor een foto naar een vaag stemhokje gesleept en met een geweer in de nek tekenen bij ‘ja’. Hier houdt dan meteen iedere vergelijking op. Waar de provincies in Oekraïne met ‘slechts’ 97% van de stemmen voor overgang naar Rusland stemde was het donderdagavond in Bergen 100% vóór. Unaniem vóór een volslagen democratisch in volle vrijheid tot stand gekomen breed raadsakkoord voor de periode van 3,5 jaar tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Unaniem vóór de verwelkoming van drie nieuwe wethouders voor die periode. Wethouders gekozen middels een zorgvuldig en extern begeleid selectieproces, in volle vrijheid. Telkenmale zei burgemeester Lars Voskamp hoe blij makend dit allemaal is. Vaak zei hij, en volkomen terecht, hoe mooi de nieuwe raadzaal van zijn gemeente, “Onze mooie gemeente Bergen”, is geworden. Zo was alles nieuw. En werd er dankbaar afscheid genomen van de twee wethouders die demissionair al die maanden na de verkiezingen alle portefeuilles op zich hadden genomen: Erik Bekkering en Arend Jan van den Beld.

door Ed Bausch

“De toon van wat je zegt bepaalt veel”

En daar zaten ze al, op drie stoelen achterin de zaal, zomaar opeens uit hun banen elders gehaald, zomaar in het hart van gemeentelijke democratie in een fonkelnieuwe prettig imposante raadzaal te wachten op het uiteindelijke besluit van de raad, ter bekrachtiging van hun wethouderschap voor de gemeente Bergen: van links naar rechts Marco Wiesehahn-Vrijman, Yvonne Roos-Bakker en Ernest Briët. De eerste twee zijn lid van de VVD, de derde van de Partij van de Arbeid. Maar dat telt niet. Niet namens hun partij, maar namens de Raad gaan ze uitvoering geven aan het beleid. “Dit is niet langer een experiment”, zei burgemeester Voskuil. “Dit is de stijl van onze mooie gemeente Bergen.”

Alle ogen gericht op de gemeente Bergen

Ernest Briët woont in de kern Bergen, de andere twee mogen vooralsnog voor een jaar in hun huidige woonplaatsen blijven wonen. Alle drie komen ze dus van buiten de Raad. In die Raad zaten donderdagavond diverse raadsleden die ook hadden gesolliciteerd en op wie uiteindelijk de keuze niet was gevallen. Het was knap hoe zij zich in een paar dagen collegiaal voegden in de nieuwe realiteit. Bergen was de laatste gemeente van Nederland, die nog geen nieuwe wethoudersploeg had na de verkiezingen. Burgemeester Voskuil voelde vele ogen op zich gericht.

Laatste plooien glad gestreken

Op momenten zal hij wel eens twijfel hebben gehad. Maar al sinds een paar weken nam het gevoel de overhand bij de burgemeester: Bergen heeft het langzaam gedaan, maar goed. Even was nog de inmiddels al van de nieuwe partij Ons Dorp afgescheiden fractie Koos Bruin aan het twijfelen over meedoen aan een raadsbreed akkoord op hoofdlijnen, maar de plooien werden tijdig gladgestreken. Zo gaan 21 Raadsleden aan de slag, met een College met drie in plaats van vier wethouders. “Dat moet kunnen”, zei nu voormalig wethouder Arend Jan van den Beld. “Erik Bekkering en ik hadden de laatste maanden allebei rond de twintig portefeuilles. Als de sfeer goed is kan er veel.” Hij wilde er maar mee zeggen dat verschillen natuurlijk niet zijn weggepoetst nu. “Maar als iedereen maar luistert naar elkaar is er kans op verbinding, onderling en onder de inwoners en ondernemers.” In de woorden van nu ex-wethouder Bekkering: “Opdat we weten voor wie je werkt als wethouder: de inwoners, dus kijken en luisteren. Het is niet eens zozeer wát je zegt, maar met welke toon.” En route!

Bloemen voor nu ex-wethouders Arend Jan van den Beld, links en Erik Bekkering